1 Martie - Tradiții și Obiceiuri în prima zi de PRIMĂVARĂ
Autor: Antonia Popescu pe 01 Martie, 08:32 | Articole recomandate

1 Martie - Tradiții și Obiceiuri în prima zi de PRIMĂVARĂ

1 Martie vine cu un obicei frumos de primăvară numit mărțișor. Mărțișorul este reprezentat fizic de un obiect micuț legat cu două fire împletite, înnodate, alb și roșu, care înseamnă că este talismanul norocului.

 

Scopul purtării mărțișorului este de a avea noroc în decursul anului, de a fi sănătos și curat ca argintul odată cu venirea primăverii.

Horoscop 1 Martie. De UNDE primesc BANI aceste 4 ZODII

Obiceiuri:

În Moldova spune că pe 1 Martie fetele sunt cele care dăruiesc mărțișoare bărbaților, iar aceștia le oferă femeilor mărțișoare pe 8 martie.

În Dobrogea, mărțișorul se poartă până la venirea berzelor, apoi este aruncat spre cer, pentru ca norocul să fie mare și înaripat.

În localități transilvănene, mărțișorul este purtat în primele două săptămâni ale lunii martie, după care acesta este atârnat de uși ori ferestre sau de coarnele animalelor domestice, deoarece se spune că astfel se pot speria duhurile rele.

În Banat, fetele se spală cu zăpadă în ziua de 1 Martie, pentru a fi iubite mereu.

În Bucovina există obiceiul ca de 1 Martie, părinții să lege copiilor și o monedă de argint ori aur de gât sau de mână. Moneda se leagă cu șnur roșu, un găitan din două fire răsucite din mătase roșie ori albă și se numește „mărțișor”, „mărțiguș” sau „marț”. Acest obicei este urmat pentru a le purta noroc copiilor și pentru a fi curați și sănătoși precum argintul la venirea primăverii.

Doamnele și domnișoarele primesc mărțișoare de la bărbați pe 1 Martie și le poartă timp de două săptămâni sau pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. După ce nu se mai poartă, mărțișorul se pune într-un pom înflorit, pom roditor.

Potrivit legendei, se pune și o dorință atunci când agăți mărțișorul de ramurile pomului, iar aceasta se va îndeplini.


Articole recomandate Vezi toate articolele