50.000 conturi din România, sparte, au ajuns pe Darknet
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Vulnerabilităţile, exploatate de către infractorii cibernetici
Vulnerabilităţile, exploatate de către infractorii cibernetici
Aproximativ 50.000 de conturi din România au fost identificate într-o bază de date pe Darknet, avertizează Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). 

Conturile sparte sunt din toate domeniile: conturi de e-mail, servere şi pagini web, platforme de vânzări online și de social media, instituţii publice, domeniul energetic şi cel financiar-bancar.

Din datele centralizate reiese că aproximativ 50.000 de conturi din România au fost identificate într-o bază de date pe Darknet, dintr-o listă cifrată la 11 milioane. Peste 2.000 asemenea conturi sunt cu domenii ".ro".

Specialiştii susţin că lista conturilor personale şi profesionale ale victimelor aparţin, atât domeniului instituţional, cât şi celui privat, iar principalele domenii afectate provin din zona conturilor de e-mail, servere şi pagini web, platforme de vânzări online, platforme de social media, organisme guvernamentale, instituţii publice, domeniul energetic şi cel financiar-bancar.

Citește și: OUG aprobat pentru coplata în sănătate

Recomandarea experţilor în securitate cibernetică este ca utilizatorii notificaţi să îşi schimbe parolele folosite pe platformele instituţiilor publice, social media, email, servere şi orice alte servicii unde se autentifică cu ajutorul acelor date compromise.

De asemenea, acolo unde este posibil, să fie activată autentificarea în doi paşi (2FA), pentru a evita pierderea accesului la cont, în cazul în care parola a fost deja compromisă. 

"Alexandru Ciprian Angheluş (ProDefence), Oana Buzianu (Wintech) şi Mircea Scheau (Universitatea din Craiova) au publicat recent, cu sprijinul ISACA România şi CERT-RO, un studiu extrem de interesant referitor la acest caz. Studiul are ca subiect utilizarea profilelor (profiling) de către atacatori, pentru a lansa atacuri precise, de succes, împotriva "factorului uman" din interiorul unei organizaţii (...) Într-o lume în care unele acţiuni din mediul online ale utilizatorilor sunt monitorizate constant, profiling-ul ridică întrebări serioase şi solicită răspunsuri urgente cu privire la confidenţialitate, atunci când informaţiile private pot fi deduse din seturi de date mai mici sau mai mari", se arată în comunicatul CERT-RO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel