A apărut un nou fel de asigurare, asigurarea cibernetică
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Poliția Română, semnal de alarmă pentru români cu privire la o nouă metodă de înșelătorie
Poliția Română, semnal de alarmă pentru români cu privire la o nouă metodă de înșelătorie
Asigurările cibernetice reprezintă o tendinţă foarte nouă care trebuie adaptată de piaţa de asigurări, în condiţiile în care daunele informatice au depăşit daunele provocate de schimbările climatice, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Călin Rangu, director în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

"Daunele cibernetice au depăşit daunele provocate de schimbările climatice, cutremure, furtuni. Cu toate acestea, nu există asigurări cibernetice decât foarte puţine, rare şi complicat de cumpărat. E o tendinţă foarte nouă care trebuie adaptată de piaţa de asigurări instant şi push. Primeşti un mesaj când pleci din ţară dacă vrei să fii asigurat că ai ieşit din ţară. Asigurările sunt un sector neomogen, cu multe variabile, multe produse şi riscuri, dificil de înţeles în special în domeniul digitalizării. E foarte importantă colaborarea şi cooperarea între autorităţi între diferite ţări sau din aceeaşi ţară. E nevoie ca autorităţile financiare, Consiliul Concurenţei, celelalte autorităţi de pe piaţă să lucreze strâns pentru a proteja consumatorii şi interesele lor", a subliniat Rangu.

Reprezentantul ASF a punctat, totodată, că sistemul de reglementare pe piaţa asigurărilor din România este gândit plecând de la hârtie, iar din acest motiv trebuie să elimini barierele legislative pentru a permite lucrul în online.

ASF şi-a atins obiectivul privind încadrarea BVB în categoria pieţelor emergente

"Digitalizarea influenţează dinamica şi apar noi canale de distribuţie, iar Revolut este un exemplu în acest sens. Legat de provocări, aceste noi entităţi nu au experienţă în serviciile financiare reglementate. Unele dintre ele încearcă să şi evite reglementările... Conştientizarea şi cultura riscului diferă semnificativ între entităţi şi faţă de cele tradiţionale. La entităţile tradiţionale lipsesc cunoştinţele tehnice din domeniul IT, iar din acest motiv unele se dezvoltă, altele nu. Fintech-urile coordonate de autorităţi, cum este cel din ASF sau cel din BNR, au rolul de a susţine, până la urmă, aceste dezvoltări în entităţile tradiţionale pentru a le ajuta să asigure o concurenţă corectă pe piaţă. Sistemul de reglementare este gândit plecând de la hârtie, nu online, şi din acest motiv trebuie să elimini barierele legislative pentru a putea să permiţi lucrul online. Practic, se creează un ecosistem nou, de concurenţă care se modifică, şi înlocuit de fragmentare şi segmentare, cu acces la surse mari de date şi de algoritmi de autorizaţie", a afirmat Rangu.

Consiliul Concurenţei a organizat, luni, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), conferinţa cu tema "Mediul concurenţial şi competitivitatea în sectoare cheie ale economiei româneşti'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel