A doua viață a mall-urilor sunt locuințele? Dezvoltatorii se adaptează pandemiei
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Locuințe ieftine în mall-uri, o soluție pentru dezvoltatori
Locuințe ieftine în mall-uri, o soluție pentru dezvoltatori
Criza sanitară cu repercusiuni economice adânci în toate economiile lumii determină remodelarea industriilor din toate domeniile, inclusiv din domeniul dezvoltatorilor imobiliari.

Dezvoltatorii din Statele Unite sunt grav afectați de faptul că mai mult de jumătate din toate magazinele americane din mall-uri vor fi dispărute până în 2021, așa cum a prevăzut o firmă de cercetare imobiliară citată de Bloomberg.

Aceeași analiză spune că și marii retaileri vor avea de suferit, mărci precum Cheesecake Factory și Gap, nu-și plătesc chiriile, Starbucks închide din localuri, iar dezvoltatorii văd viitorul marilor mall-uri ca pe complexe de birouri.
Săptămâna trecută, administrația de la Casa Albă a vehiculat ideea transformării spațiilor goale din mall-uri în locuințe accesibile.

La Alderwood Mall din Lynnwood, o suburbie la nord de Seattle, este deja în curs un proiect de reutilizare adaptivă ceea ce sugerează că aceste spații uriașe care acum stau goale pe tot teritoriul SUA ar putea să devină spații de locuit. O astfel de transformare ar putea chiar să apropie centrele comerciale de conceptul de „piața satului”, concept care inițial pentru care au fost concepute mall-urile.

Proiectul Lynnwood este o exemplificare a modului în care pandemia Covid-19 nu schimbă în sine piața imobiliară cât accelerează o tendință deja existentă la nivelul Statelor Unite, tendință în creștere după criza economică din 2008.

Piața spațiilor de biroul, într-un moment de cotitură

Și în România, la ora actuală, firmele care au spații închiriate în mall-uri se confruntă cu problema chiriilor și tot din pricina pandemiei. Multe firme au reclamat faptul că nu pot plăti chiriile iar proprietarii spațiilor nu au accepta amânarea plătițor.

Recent, la inițiativa organizației patronilor de magazine RORETAIL, a fost organizată o întâlnire la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri cu reprezentanții retailerilor și ai centrelor comerciale la o sesiune de dialog pentru identificarea soluțiilor de evitare a colapsului industriei.

Astfel, a fost organizată o Comisie care va căuta soluții până la mijlocul lunii iulie, și se va elabora textul unor viitoare acte normative de aplicare generală pentru întreaga industrie de comerț cu amănuntul a bunurilor nealimentare, serviciilor și gastronomiei în centre comerciale.

Pe toată perioada activității Comisiei va fi instituit un moratoriu general pentru suspendarea acțiunilor, penalităților și executărilor reciproce dintre proprietari și chiriași.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel