Acești angajați vor primi arme de foc letale
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Aceștia vor fi dotați cu arme și muniție pe care vor avea voie să le utilizeze
Aceștia vor fi dotați cu arme și muniție pe care vor avea voie să le utilizeze
O nouă lege care a intrat în vigoare prevede ca anumiți angajați să fie dotați cu arme de foc letale.

Este vorba despre Legea 96/2020 care prevede ca angajații Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS) să aibă în dotare arme.

Angajații ANRSPS își desfășoară activitatea în baza Legii nr. 82/1992 și reprezintă organul de specialitate al administrației publice centrale fiind în subordinea Ministerului Afacerile Interne (MAI). ANRSPS are rol de administrare a rezervelor de stat și de pregătire a economiei naționale și a teritoriului pentru apărare, fiind parte a componenței de securitate națională.

ANRSPS are în administrare 2000 de imobile-construcții, 100 km de conducte subterane, 600 de ha de teren cu vegetație forestieră, peste 400 de bunuri mobile specifice depozitării, încărcării și descărcării produselor precum și pentru efectuarea transporturilor.

Transgaz: România importă aproape 20% din consumul de gaze

Paza acestora este asigurată prin resursele proprii ale ANRSPS prin personal propriu care își desfășoară serviciul atât în posturi permanente, cât și temporare, s-a explicat în expunerea de motive a legii.

Tot în expunerea de motive s-a arătat că tentativele de furt din unitățile teritoriale în care sunt plasate rezervele de petrol pot conduce la declanșarea situațiilor de urgență majoră și acestea pot avea consecințe catastrofale pe plan material și chiar uman. 

Acestea au fost motivele pentru care s-a decis că angajații ANRSPS primesc arme de foc letale și muniție pentru înarmare. 

În noua Lege nr. 96/2020 se spune că: ”Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, instituție publică din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, este autorizată să procure și să folosească, în vederea îndeplinirii atribuțiilor prevăzute în actele normative de înființare, organizare și funcționare, arme de foc letale și muniția aferentă, pentru înarmarea personalului încadrat cu atribuții de pază la unitățile teritoriale subordonate”.

Tot în noua lege se spune că personalul care va avea în dotare armele și muniția este autorizat să le și folosească în condițiile legislației în vigoare.

Nu este specificată însă nicăieri vreo obligație de pregătire suplimentară pentru personalul ANRSPS care urmează a fi înarmat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...

Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite....


pixel