Acte personale expirate. Cum procedezi în 2021
Autor: Simona Haiduc pe 17 feb, 16:35 | Cifra zilei

Trebuie ținut cont de situația actuală

Regulile se schimbă, având în vedere că România este încă în stare de alertă care se va prelungi, cel puțin, până la jumătatea lunii martie. 

Ori, conform Legii 55/2020, persoanele cărora le-au expirat actele personale nu trebuie să se adreseze autorităților pentru eliberarea altor cu un nou termen de valabilitate. 

“Valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice, precum și de entitățile private autorizate conform legii se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări”.

De unde reiese, în baza unui calcul simplu, că actele expirate pot fi folosite până spre jumătatea lunii iunie 2021, în cazul în care starea de alertă nu se va mai prelungi și după luna martie. 

Citește și Eliminarea pensiilor speciale intră la vot în Parlament

Luând în considerare situația actuală și stadiul campaniei de vaccinare anti-coronavirus, sunt șanse mari ca starea de alertă să fie prelungită cel puțin până la jumătatea anului 2021.

Astfel, putem vorbi despre prelungirea, printre altele, a unor documente precum cele de identitate (buletin/ card de identitate, viză de flotant etc.), permisele auto și, în anumite cazuri, autorizațiile de circulație provizorie, precizează Avocatnet.

În cazul autorizației de circulație provizorie, valabilitatea documentului se prelungește doar dacă există o poliță de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto valabilă pentru mașina înscrisă în el.


Cifra zilei Vezi toate articolele