Adio bani de hârtie? Dolarul DIGITAL, mai aproape de realitate. Prima etapă este aproape gata
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Prima fază a unui proiect de cercetare pe termen lung, privind tehnologia dolarului digital este aproape încheiată, fiind pusă la punct o tehnologie care va suporta zeci de mii de tranzacții pe secundă.

În maxim două-trei luni, rezultatele primei etape vor putea fi implementate pentru crearea bazelor unei monede electronice, declară un oficial al Boston Fed, filiala cea mai importantă a Băncii Centrale a SUA.

Proiectul este derulat de Boston Fed împreună cu Institutul de Tehnologie din Massachusetts - MIT, iar prima etapă este „practic realizată”. 

Până acum a fost pus la punct un cod open-source, care ar putea servi drept model pentru o monedă digitală a băncii centrale, a dezvăluit Jim Cunha, vicepreședinte al Fed Boston, în timpul unei dezbateri online. Acesta a adăugat că obiectivul este un sistem  stabil, care să poată gestiona zeci de mii de tranzacții pe secundă.

„Credem că este foarte important ca ceea ce învățăm să putem să împărtășim cu restul lumii, dar și ca alții să poată contribui la proiect”, a spus Cunha.

Cercetarea, denumită „Proiectul Hamilton”, va analiza provocările tehnice care trebuie abordate atunci când se construiește o CBDC ( moneda digitală a băncii centrale).

În paralel, Banca Centrală americană dezvoltă un proiect prin care analizează care trebuie să fie abordarea legată de un dolar digital, menționează Reuters

Powell a declarat săptămâna trecută că lucrarea de discuție va lansa un proces de colectare a feedback-ului de la public cu privire la potențialele utilizări ale unui dolar digital, precum și la riscuri și beneficii.

De ce prețul gazelor ar putea trece de 550 de lei/MWh. Analiza zilei

Acesta a menționat că agenția guvernamentală este încă nehotărâtă cu privire la un dolar digital, dar intenționează să emită un document de discuție pe această temă. Powell a spus adesea că este mai important „să o faci bine decât să fii primul” atunci când vine vorba de lansarea unui CBDC în Statele Unite.

 

China, are E-Yuan, disponibil și fără conexiune internet

 

După aproape opt ani de dezvoltare, yuanul digital a ajuns, anul trecut, în portofelele utilizatorilor care participă la studiile guvernului de la Beijing.

Moneda digitală este distribuită consumatorilor de către banca centrală prin intermediul a șase bănci comerciale majore, de obicei printr-o aplicație de portofel electronic.

Utilizatorii pot efectua plăți scanând coduri QR sau utilizând dispozitive purtabile care au încorporate cipuri dezvoltate de Postal Savings Bank of China, una dintre cele șase bănci participante.

Până în iunie, existau aproximativ 20 de milioane de portofele digitale de yuani , iar volumul tranzacțiilor ajunsese la 34,5 miliarde de yuani (5,3 miliarde de dolari), spune guvernul, citat de publicația Qz.com.

Dar yuanul digital încorporează o funcție cheie care l-ar putea face mai atractivă, în special în rândul utilizatorilor din mediul rural: oamenii pot tranzacționa cu el chiar dacă nu sunt conectați la internet, pur și simplu atingând două telefoane compatibile cu yuan digital. „Această funcție offline este extrem de extinsă în China, în special în zonele rurale”, spune Fiorenzo Manganiello, fondatorul companiei Lian Group, care deține ferme miniere regenerabile de bitcoin în Europa. „Acesta este în mod clar un mare avantaj”, mai spune acesta.

Spre deosebire de criptomonedele cu adevărat anonime, banca centrală a Chinei spune că yuanul digital va veni cu „ anonimat controlabil ”, deoarece utilizatorii pot obține portofelul digital numai înregistrându-se cu numărul lor de mobil. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

MIPE spune de ce România riscă să piardă banii din PNRR

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...

Atacul Iranului: Reacția pieței petrolului este „surprinzătoare”

Reacția pieței petrolului la recentul atac al Iranului...

Benzina mai scumpă decât ieri. Cât costă litrul de motorină

Putem vorbi despre o ușoară reașezare a prețurilor, care...

Site-urile neautorizate în România vor fi blocate

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în...

Criza energetică „a rămas în urma noastră”

Este ceea ce afirmă plin de convingere Nicolas Mougeot,...


pixel