Adrian Câciu: Dezastru! Vom fi dependenți de importuri
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Un tablou sumbru
Un tablou sumbru
Dezastru! Îngrijorător și incredibil! Deficitul comercial al României se va dubla și va depăși 30 de miliarde euro, depășind 10,8% din PIB în anul 2024, atrage atenția analistul economic Adrian Câciu, într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Profesorul precizează că ”aceste date sunt confirmate de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză care ne spune că deficitul comercial va crește în fiecare din urmatorii 4 ani și va ajunge la 10,8% din PIB”. 

Se confirmă astfel faptul că programul de guvernare și politicile avute în vedere de actualul guvern nu stimulează exporturile și creșterea producției interne, transformând România într-o imensă piață de desfacere, explică analistul, amintind că deficitul comercial a fost tinut la un nivel de sub 7,5% în timpul guvernarii PSD din anii 2017-2019, cu toată presiunea generată de creșterea consumului prin creșterea puterii de cumpărare.

”În acele momente, actualii actori politici și trompetele aferente care sperau să aibă acces la banii publici urlau că acel deficit de până în 7,5% din PIB este dezastruos. Acum, cu contracte grase cu statul, tac! Si duc deficitul comercial la peste 10,8% din PIB. Efecte?”, scrie Adrian Câciu. 

Și detaliază: presiune pe deficitul de cont curent care iese din media de 4% pe trei ani (instrument de masurare a dezechilibrelor macroeconomice al Comisiei Europene - RMA) și ajunge la o medie de 4,66% până în 2023, respectiv 4,37% până în 2024 (medii de trei ani). Ceea ce înseamnă procedură de supraveghere din partea Comisiei Europene, procedură care se adaugă la procedura de deficit excesiv.

Citește și Ministrul Muncii, despre BANII românilor. Nu se taie, se face o verificare
 
Presiunea facturilor externe la care adaugăm tendința de creștere a datoriei publice la peste 65% din PIB în următorii patru ani, poate conduce la retrogradarea (imediată sau în urmatorii ani) a ratingului de țară în categoria "nerecomandat pentru investiții (junk)". Asta înseamnă o creștere imediată a costului de finanțare a României (explozia dobânzilor), continuă analistul economic. 

”Nu în ultimul rând este o presiune crescută pe cursul valutar care nu va fi 5 lei/euro în 2024 cum greșit prognozează CNSP ci 5,2 lei. E dezastru! Vom fi dependenți de importuri! Dezechilibrele macroeconomice se adâncesc. Deficitele gemene vor fi la nivel istoric!”, concluzionează Adrian Câciu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel