Adrian Câciu explică de ce prețul benzinei nu scade
Autor: Dana Mihai pe 24 iul, 15:01 | Declarația zilei
Exclusiv

Adrian Câciu

Adrian Câciu a explicat pentru DCBusiness ce se întâmplă cu prețurile la combustibil în această perioadă.

"Preţurile la combustibil au început să crească pe fondul creșterii prețului petrolului pe plan mondial. Dacă ne uităm pe piața mondială a petrolului observăm că barilul de petrol a ajuns la 43,6 USD astăzi, faţă de 20.5 USD în luna aprilie. Consumul de combustibil a scăzut în România cu peste 20% în primele 6 luni ale anului 2020, fapt care confirmă predicţia pe care am făcut-o în decembrie atunci când se discuta de reducerea accizei la combustibil. În privința unei abordări pro-consum a furnizorilor de combustibil, respectiv ca aceştia să scadă prețul în contextul scăderii consumului pentru a încuraja consumul, chiar dacă ceea ce vă voi spune acum nu place multora, aşa ceva nu există. Din două considerente:

Prețul țițeiului a SCĂZUT din cauza temerilor privind reducerea cererilor

În contextul scăderii certe a consumului din cauze care nu au legătura cu puterea de cumpărare ci cu activitatea economică şi individuală, scăderea de pret nu asigură o creştere a cerereii respectiv o valorificare în volum mai mare a ofertei, consumul rămâne la fel, pentru că nu banii erau cauza ci restricţiile. Un alt considerent este acela că acest produs, combustibilul, nu este o marfă perisabilă, ea poate fi stocată şi valorificată la un preţ cât mai ridicat. Ori în contextul în care asteptările pe piața mondială a petrolului sunt ca barilul de petrol să crească la peste 55 USD/baril, nici un furnizor de combustibil nu se grăbeşte să joace în piaţă volume la prețuri mici.", a declarat Adrian Câciu.

Analistul a declarat că își menține estimările din iarnă, mai exact că în decurs de un an sau doi consumul va fi mic decât cel din 2019 iar prețul mai mare.

"O opinie personală este că îmi menţin estimările inițiale din iarnă: în decurs de un an sau doi consumul va fi mic decât cel din 2019 iar prețul mai mare, astfel că reducerea de acciză nu a reprezentat decât un minus de venituri la bugetul statului şi nu avantaj acordat consumatorilor."

Te-ar putea interesa și...
Declarația zilei Vezi toate articolele