AJUTOARE pentru ÎNCĂLZIRE și SUPLIMENTE FINANCIARE care se vor acorda tot anul
Autor: Oana Pavelescu pe 29 dec 2020 / 09:46 | Cifra zilei

Ajutoare pentru cei cu venituri mici

Un proiect de lege inițiat de Ministerul Muncii prevede lărgirea numărului celor care vor beneficia de ajutoare pentru încălzire în sezonul rece şi va stabili un supliment financiar lunar pentru energie pentru persoanele vulnerabile pe tot parcursul anului.

Noul proiect de lege prevede ca cei cu venituri de până la 810 lei pe persoană din familie şi de 1.445 lei pentru persoanele singure vor putea solicita un ajutor pentru încălzire în sezonul rece.

Așadar cei cu venituri mici vor primi un ajutor care va acoperi în întregime cheltuielile cu energia termică, iar cei ale căror venituri se află la limita maximă vor primi o compensare de minimum 10%. 

În funcţie de tipul de încălzire folosit, persoanele vulnerabile pot primi următoarele sume:

250 lei/lună pentru gaze naturale;

500 lei/lună pentru energie electrică;

80 lei/lună  pentru combustibili solizi şi petrolieri.

Cei care au venituri lunare mai mici de 810 lei pe persoană din familie sau 1.445 lei pentru persoanele singure vor putea beneficia de un supliment financiar, pe lângă ajutorul pentru căldură, în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate:

30 lei pentru energie electrică;

10 lei pentru gaze naturale;

10 lei pentru energie termică;

20 lei pentru combustibili solizi şi petrolieri.

În situaţia în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, suplimentul poate fi majorat până la 50 lei pe lună.

Guvernul a decis. Ce se întâmplă cu pensiile și salariile în 2021

Suplimentul pentru energie va fi acordat pe tot parcursul anului, fără a fi limitat la perioada noiembrie - 31 martie, cum este în cazul ajutorului acordat pentru încălzire.

Consumatorii vulnerabili care sunt vizaţi sunt împărţiţi în patru categorii:

venit;

vârstă;

sănătate;

gospodării aflate în zone izolate.

Dacă lucrurile se vor desfășura conform așteptărilor, legea ar urma să intre în vigoare de la 1 septembrie 2021, notează avocatnet.ro.

Te-ar putea interesa și...
Cifra zilei Vezi toate articolele