Ajutor de stat și granturi pentru artiști. Câți bani se vor acorda
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Vrei să mergi la film la mall sau la restaurant? S-au schimbat regulile în starea de alertă
Vrei să mergi la film la mall sau la restaurant? S-au schimbat regulile în starea de alertă
Ministerul Culturii vrea să acorde pachete de măsuri financiare sub forma unor scheme de ajutor de stat și de minimis, cu scopul de a sprijini sectorul cultural din România. 

Proiectul de OUG aflat în dezbatere prevede două scheme de ajutor de stat pentru domeniul cultural: ajutorul de minimis şi ajutor de stat (cadrul covid).

Beneficiarii eligibili pentru schema de minimis sunt cei care activează în următoarele domenii culturale:  artele spectacolului (teatru, muzică, dans), artele vizuale (pictură, sculptură, film, fotografie), patrimoniu cultural, muzee, cultură scrisă, educație culturală.

Domeniile conexe sunt activități suport pentru domeniile culturale precum scenotehnică (lumini, sunet, video, design), decoruri, rigging, booking, management tehnic, regie tehnică etc.

Potrivit proiectului de ajutorul de minimis poate beneficia sectorul cultural independent – Societăți, ONG, PFA, ÎI, ÎF –  dar şi artiști (persoane fizice, persoane juridice, prin intermediul Organismelor de gestiune colectivă și UAP).

Domeniile care nu sunt eligibile sunt moda, design, jocuri video, editarea fie în format tipărit fie în format electronic a ziarelor și revistelor.

Valoarea ajutorului de minimis

microgranturi în valoare de 2.000 euro pentru beneficiarii care au diferența din cifra de afaceri/venituri totale din anul 2020 comparativ cu anul 2019, rezultată din desfășurarea activităților eligibile aferente codurilor CAEN autorizate, conform Listei de coduri CAEN eligibile pentru schema de minimis, mai mică de 10.000 euro;

granturi în cuantum de 20% din baza de calcul, rezultată din desfășurarea activităților eligibile aferente codurilor CAEN autorizate, conform Listei de coduri CAEN eligibile pentru schema de minimis, în anul 2020 comparativ cu anul 2019, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro la nivel de întreprindere/întreprindere unică, pentru beneficiarii a căror diferență calculată conform bazei de calcul este mai mare sau egală cu 10.000 euro.

Citește și: BUGET2021. Află toate DETALIILE despre BANI

Cifrele utilizate trebuie să fie brute, înainte de deducerea impozitelor sau altor taxe. Taxa pe valoarea adăugată nu va fi inclusă în baza de calcul.

În ceea ce priveşte ajutorul de stat (CADRUL COVID), domeniile culturale eligibile sunt artele spectacolului (teatru, muzică, dans), artele vizuale (pictură, sculptură, film, fotografie), patrimoniu cultural, muzee, cultură scrisă, educație culturală.

Nu sunt eligibile moda, design, jocuri video, editare fie in format tiparit fie in format electronic a ziarelor și revistelor.

Granturi pentru organizatorii de festivaluri şi evenimente culturale

granturi în cuantum  de 20% din baza de calcul, rezultată din desfășurarea activităților în anul 2020 comparativ cu anul 2019, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 1.800.000 euro la nivel de întreprindere.Cifrele utilizate trebuie să fie brute, înainte de deducerea impozitelor sau altor taxe. Taxa pe valoarea adăugată nu va fi inclusă în baza de calcul.

Granturi pentru librării

granturi în cuantum  de 20% din cifra de afaceri rezultată din vânzarea de carte înregistrată în 2019, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 1.800.000 euro la nivel de întreprindere/întreprindere legată.în cazul în care valoarea totala a solicitărilor eligibile  depășește bugetul alocat , fiecare beneficiar eligibil va primi pro rata din buget in funcție de ponderea sumei cu care este eligibil din totalul solicitărilor de finanțare eligibile in prezenta masura

Granturi pentru edituri

granturi în cuantum  de 20% din cifra de afaceri rezultată din vânzarea de carte înregistrată în 2019, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 1.800.000 euro la nivel de întreprindere/întreprindere legată.în cazul în care valoarea totala a solicitărilor eligibile  depășește bugetul alocat , fiecare beneficiar eligibil va primi pro rata din buget in funcție de ponderea sumei cu care este eligibil din totalul solicitărilor de finanțare eligibile din prezenta masura.Cifrele utilizate trebuie să fie brute, înainte de deducerea impozitelor sau altor taxe. Taxa pe valoarea adăugată nu va fi inclusă în baza de calcul.

Granturi pentru cinematografe

Bugetul total al măsurii se stabilește prin calcularea unui cuantum de 20% din pierderea totală din cifra de afaceri aferentă vânzării de bilete în anul 2020, comparativ cu anul 2019. Beneficiarii vor primi un procent din buget care corespunde ponderii numărului de ecrane deținute la data acordării finanțării din total număr de ecrane din România (conform date CNC).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...


pixel