Al doilea LOCKDOWN. BCE pregătește un nou pachet de stimulare economică
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Christine Lagarde într-o teleconferință cu Ursula van der Leyen
Christine Lagarde într-o teleconferință cu Ursula van der Leyen
Banca Centrală Europeană a făcut aluzie, joi, la un nou pachet de stimulare a economiei care ar urma să intre în vigoare în decembrie, în timp ce cele mai mari două economii din regiune se pregătesc pentru un al doilea blocaj național, relatează CNBC.

Banca a decis să mențină neschimbată ratele și politica monetară, dar a sugerat că ar putea adopta mai multe stimulente monetare în zona euro imediat după decembrie.

"Consiliul guvernatorilor va evalua cu atenție informațiile primite, inclusiv dinamica pandemiei, perspectivele de lansare a vaccinurilor și evoluția cursului de schimb", a declarat BCE într-un comunicat, joi.

Instituția a declarat că noile proiecții economice din decembrie „vor permite o reevaluare aprofundată” a economiei și a riscurilor. "Pe baza acestei evaluări actualizate, Consiliul guvernatorilor își va recalibra instrumentele, după caz, pentru a răspunde situației care se desfășoară", a adăugat banca.

În septembrie, BCE a estimat o contracție de 8% în PIB-ul zonei euro anul acesta, urmată de o revenire de 5% în 2021. În ceea ce privește inflația generală, a prognozat 0,3% pentru 2020, urmată de o creștere la 1% în 2021.

Instituția, condusă de Christine Lagarde, va actualiza aceste prognoze în decembrie.

Emmanuel Macron: Franța intră în LOCKDOWN de vineri

Cea mai recentă declarație a BCE sugerează că factorii de decizie politică își vor ajusta politica monetară pe baza previziunilor viitoare.

Zona euro se luptă cu o creștere rapidă a numărului de infecții cu Covid-19, determinând unele guverne să implementeze noi restricții.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat miercuri un al doilea blocaj național, deși școlile și fabricile vor rămâne deschise.

Germania a anunțat miercuri un „blocaj ușor”, cu restaurante, baruri și evenimente publice închise începând cu săptămâna viitoare.

Al doilea val de infecții ar putea da o nouă lovitură economiei zonei euro, care era de așteptat să își revină în a doua jumătate a anului 2020. Datele preliminare publicate săptămâna trecută au arătat că activitatea comercială din zona euro s-a redus în octombrie, pe fondul noilor restricții. Iar situația ar putea să se înrăutățească dacă guvernele vor lua măsuri suplimentare.

O altă problemă cu care se confruntă BCE este puterea euro, care s-a apreciat cu aproape 5% față de dolarul SUA de la începutul anului. Banca centrală a declarat în ședința din septembrie că a discutat despre consolidarea monedei euro, dar a subliniat că politiccile sale nu țintesc cursul de schimb. Un euro mai puternic este văzut ca o problemă pentru economia Europei, având în vedere dependența zonei euro de exporturile sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...

Atacul Iranului: Reacția pieței petrolului este „surprinzătoare”

Reacția pieței petrolului la recentul atac al Iranului...

Benzina mai scumpă decât ieri. Cât costă litrul de motorină

Putem vorbi despre o ușoară reașezare a prețurilor, care...

Site-urile neautorizate în România vor fi blocate

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în...

Criza energetică „a rămas în urma noastră”

Este ceea ce afirmă plin de convingere Nicolas Mougeot,...

Inflația României, cea mai mare din UE și în luna martie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în...


pixel