ALARMANT. China va deveni curând stăpâna mărilor
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
China, pe cale să devină cea mai puternică forță militară din domeniul submarinelor
China, pe cale să devină cea mai puternică forță militară din domeniul submarinelor
În următorii 10 ani, China va avea mai multe submarine decât marina SUA, întrucât această țară continuă să crească și să își îmbunătățească forța de luptă submarină. Statele Unite vor avea 66 de submarine de toate tipurile până în 2030, comparativ cu planurile Chinei de a ajunge la 76 de astfel de nave. Într-un astfel de scenariu SUA ar ajunge pe locul trei în lume, după China și Coreea de Nord.

Extinderea navală continuă a Chinei este cea mai mare de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Marina Armatei de Eliberare Populară (MAEP) a adunat o mare forță de crucișătoare, distrugătoare și nave amfibii și a construit primele două portavioane din țară, cu un al treilea aflat deja în construcție.

În 1993, China număra 47 de submarine, inclusiv un submarin cu rachete balistice de clasă Xia, puțin util, doar cinci submarine nucleare de atac din clasa Han, 34 de submarine electrice diesel din clasa Romeo, vechi din anii 1950, și șase submarine din clasa Ming. Pur și simplu, forța submarină a Chinei nu era prea de utilă și era, în cel mai bun caz, o forță de apărare costieră.
Însă acum, după 27 de ani de cheltuieli consistente, flota submarinelor Chinei a devenit o adevărată bestie.

Potrivit unui raport al Serviciului de Cercetare al Congresului, până în 2019, flota consta din patru submarine cu rachete balistice, șase submarine de atac cu propulsie nucleară și 50 de submarine de atac electrice diesel. Toate cele patru submarine cu rachete balistice și toate cele șase submarine de atac nuclear sunt tipuri noi, în timp ce 42 din cele 50 de submarine electrice diesel sunt, de asemenea, noi, respectiv submarine de tip 39A, Kilo rusesc și Yuan.

Submarinul care care le dă coșmaruri americanilor a plecat la vânătoare

Biroul de Informații Navale al Marinei SUA spune că flota de submarine din China va crește la 76 de submarine până în 2030, ajungând la 76 în total. Aceasta include o creștere netă cu 16 nave, plus înlocuirea celor aproximativ opt submarine rămase din clasa Ming. Totodată este posibilă înlocuirea unuia dintre cele două submarine electrice diesel de clasă Kilo achiziționate de China de la ruși, la sfârșitul anilor '90.

Un recent raport al Pentagonului spune că două submarine cu rachete de tip 094 sunt în proces de modernizare, aducând factorul de descurajare nucleară a Chinei pe mare la șase submarine.

Flota de submarine a SUA va fi destul de statică în perioada 2020-30, scăzând ușor de la 68 de submarine, de toate tipurile, la 66.

Marina SUA are mai puține clase de submarine, inclusiv submarinele de atac mai vechi și îmbunătățite din clasa Los Angeles, construite în anii 1980 și 1990, trio-ul de submarine de atac din clasa Seawolf, 14 submarine cu rachete balistice din clasa Ohio și noua clasă Virginia de atac. Toate submarinele americane sunt alimentate cu energie nucleară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel