Alegeri în SUA. Un profesor prezicător anunță ÎNVINGĂTORUL
Autor: Simona Haiduc pe 09 aug, 13:21 | Mutarea zilei

O metodă care nu a dat greș decât o singură dată

Istoricul american Allan Lichtman, profesor la Universitatea din Washington, omul care a creat modelul The Keys of the White House și care a prognozat victoria a cinci președinți ai Statelor Unite, a venit cu previziuni pentru alegerile din noiembrie.

Pentru determinarea învingătorului, istoricul folosește propriul sistem al celor ”13 chei”, care evaluează factori precum economie, funcția ocupată, tulburările sociale și scandalurile, precum și carisma personală a candidaților. Fără a acorda atenție sondajelor, studiilor analitice, suișurile și coborâșurile zilnice ale ratingurilor”, a explicat Lichtman, dezvăluind misterul sistemului său.

În ceea ce privește viitoarele alegeri prezidențiale, prevăzute pentru noiembrie anul curent, profesorul consideră că actualul șef al statului, Donald Trump, va pierde Casa Albă. Cu alte cuvinte, el a prezis victoria candidatului din partea Partidului democrat, Joe Biden, relatează CNN.

Printre altele, Lichtman a anticipat cu precizie rezultatul alegerilor din 1984, când pentru a doua oară a fost ales Ronald Reagan. Singura dată când prognoza lui nu s-a adeverit s-a întâmplat în 2000, când Al Gore a candidat împotriva lui George Bush jr. Dar Al Gore ar fi câștigat cursa electorală, dacă Tribunalul suprem nu ar fi dispus stoparea numărării voturilor alegătorilor din Florida. Prin urmare, victoria a lui Bush. 

Citește și Donald Trump: ”Ajunge, vom salva locurile de muncă”. Documente cheie

În 2016, când nimeni nu dădea drept posibilă victoria lui Trump, istoricul Lichtman l-a dat drept învingător categoric. În același timp, el a prezis și încercarea de demitere a președintelui, așa cum s-a și întâmplat, de altfel, un demers eșuat însă. 

Te-ar putea interesa și...
Mutarea zilei Vezi toate articolele