Amenzi de circulație. Modificare a modului de aplicare
Autor: Oana Pavelescu pe 26 sep, 09:24 | Declarația zilei

Amenzile se vor aplica altfel

O nouă inițiativă legislativă vrea să modifice modul în care sunt aplicate amenzile șoferilor care încalcă regulile Codului rutier.

Astfel, rețeaua de drumuri publice ar urma să fie monitorizată video de către polițiști, astfel încât abaterile șoferilor să fie constatate automat.

Este vorba de punerea la punct a unui sistem video de monitorizare a traficului rutier și de constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice din România. 

Sistemul ar urma să fie format din dispozitive fixe și mobile prin care să se detecteze șoferii care depășesc limitele legale de viteză, trec pe culoarea roșie a semaforului, se apropie prea mult de mașinile din fața lor sau nu poartă centura de siguranță astfel că atunci când este emisă amenda, acesta va fi însoțită și de poza prin care s-a constatat contravenția.

Citește și: Amenzi de 40.000 de lei! Sancțiune pentru șoferii care nu respectă această regulă

„Dispozitivele de detecţie se amplasează cu prioritate pe drumurile cu o rată ridicată a accidentelor rutiere pe baza unor analize de risc. Indicatoarele de avertizare a prezenţei dispozitivului de detecţie se instalează înaintea locului dispunerii dispozitivului de detecţie, la o distanţă de maximum 50 m în localităţi, între 100 m şi 250 m în afara localităţilor, respectiv între 500 m şi 1.000 m pe autostrăzi şi drumuri expres. Când condiţiile din teren impun amplasarea la o distanţă mai mare, sub indicator se instalează un panou adiţional «Distanţa între indicator si locul dispunerii dispozitivului de detecţie»”, scrie în proiect.

Procesul-verbal de amendare va fi comunicat în 90 de zile calendaristice, fie prin poștă, fie prin e-mail iar amenzile vor trebui achitate într-un cont nou special creat în acest sens.


Declarația zilei Vezi toate articolele