”America s-a întors” doar pentru câteva luni? Parisul își recheamă ambasadorii din SUA și Australia
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a anunţat vineri că ambasadorii acreditaţi în SUA şi Australia au fost rechemaţi pentru consultări ca urmare a "gravităţii excepţionale" a anunţului încheierii unui parteneriat strategic între Washington, Londra şi Canberra, care a condus la anularea de către Australia a unui contract de achiziţii de submarine din Franţa

"La solicitarea preşedintelui Republicii, am decis rechemarea imediată la Paris pentru consultări a celor doi ambasadori ai noştri în Statele Unite şi Australia. Această decizie excepţională este justificată de gravitatea excepţională a anunţurilor făcute pe 15 septembrie de Australia şi Statele Unite", se arată într-un comunicat al şefului diplomaţiei franceze.

Tot vineri, şefa diplomaţiei australiene, Marise Payne, a declarat, la Washington, că Australia înţelege dezamăgirea Franţei după decizia sa de a nu respecta angajamentul de a cumpăra submarine franţuzeşti, dar doreşte să colaboreze în continuare cu Parisul.

"Înţeleg pe deplin dezamăgirea. Evident, acestea sunt chestiuni foarte dificile de gestionat", a spus Marise Payne."Vom continua însă să cooperăm constructiv şi în strânsă colaborare cu colegii noştri francezi", a promis şefa diplomaţiei australiene. 

"Australia apreciază relaţia pe care o are cu Franţa ... Aşteptăm cu nerăbdare să ne implicăm din nou cu Franţa în multe subiecte de interes comun, bazate pe valori comune", a adăugat un purtător de cuvânt al ministerului de externe australian. 

 

SUA regretă, dar ”înțelege poziția” Franței

 

"Am fost în contact strâns cu partenerii noştri francezi cu privire la decizia lor de a-l rechema pe ambasador la Paris pentru consultări. Regretăm că au făcut acest pas; cu toate acestea, vom rămâne angajaţi în zilele următoare pentru a ne rezolva neînţelegerile, aşa cum am făcut cu alte ocazii de-a lungul îndelungatei noastre alianţe", a declarat un oficial de la Casa Albă, sub protecţia anonimatului.

Criza diplomatică dintre Paris şi Washington, provocată de anularea de către Australia a unui contract de amploare privind construirea de submarine de către Franţa, în favoarea unui angajament cu americanii, s-a înrăutăţit vineri. Astfel, Franţa şi-a rechemat la Paris, pentru consultări, ambasadorii acreditaţi în SUA şi Australia.

"Franţa este cel mai vechi aliat al nostru şi unul din cei mai puternici parteneri ai noştri, împărtăşim o istorie lungă, valori democratice şi promisiunea de a colabora pentru a face faţă provocărilor globale", conform sursei citate."Ţările noastre vor continua să coopereze îndeaproape pe o serie de subiecte, de la pandemie şi criza climatică până la economie şi securitate".

Tot vineri, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că SUA speră să poată discuta cu Franţa despre acest diferend săptămâna viitoare, la ONU.

El a adăugat că "înţelege poziţia" Franţei şi a luat act de decizia fără precedent a rechemării ambasadorului.

"Am fost în contact strâns cu aliaţii noştri francezi" şi "sperăm să putem continua discuţia pe această temă la un nivel înalt în zilele următoare, inclusiv la Adunarea Generală a ONU săptămâna viitoare" la New York, a scris pe Twitter Ned Price.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel