Americanii au declarat RĂZBOI acestui aliment. De ce le este TEAMĂ
Autor: Simona Haiduc pe 15 mai, 10:30 | Mutarea zilei

Treptat, totul se va schimba

Americanii au început să renunțe masiv la carnea de vită de teamă să nu aducă și mai multe daune climei. Un război nedeclarat, dar pe care producătorii și sistemul de alimentație publică îl resimt din plin, relatează agenția Bloomberg.

Tendința de a renunța la a include carnea de vită în meniul obișnuit devine un fenomen de amploare, deoarece americanii au ajuns la concluzia că daunele aduse mediului de consumul acestui aliment sunt camparabile cu cele provocate de utilizarea cărbunelui, explică agenția citată. 

Potrivit ecologiștilor, creșterea vacilor are un efect distructiv asupra climei. Animalele emit o cantitate uriașă de gaze cu efect de seră pe parcursul vieții lor datorită particularităților sistemului lor digestiv. Potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), 14,5% din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră generate de activitățile umane provin de la animale, iar în cazul a două treimi din acestea de vină sunt bovinele. 

Citește și Horoscopul dietelor. Recomandări culinare pentru fiecare zodie

Potrivit unui sondaj realizat de firma de cercetare Datassentia, 70% din populația SUA consideră că este timpul să taie carnea de pe lista alimentelor zilnice, 58% optând deja pentru fructe, legume și cereale integrale. Și colegiile americane resping felurile de mâncare pe bază de carne de vită. Harvard, Stanford și Universitatea din Kansas s-au alăturat programului special de tranziție alimentară sănătoasă și durabilă.

Fermierii americani au fost primii care au simțit șocul „războiului proteinelor”. Investitorii au început să investească mai mult în startupuri artificiale de carne. Din această cauză, restaurantele profilate pe preparate din carne trebuie fie să-și închidă afacerea, fie să schimbe complet meniul.

Potrivit unui studiu Kearney, până în 2025, vânzările globale de carne vor începe, de asemenea, să scadă considerabil, iar până în 2040, înlocuitorii pentru carnea de vită vor ocupa 33% din piața totală a produselor.


Mutarea zilei Vezi toate articolele