Americanii au numărat focoasele nucleare ale nord-coreenilor și s-au ÎNGROZIT
Autor: Mara Ivan pe 11 noi 2020 / 11:52 | Articole recomandate

Coreea de Nord rămâne un pericol

Coreea de Nord dispune probabil de până la 60 de focoase nucleare care pot pune în pericol stabilitatea regională, conform unei recente estimări realizate de Institutul de studii strategice naţionale (INSS) din SUA, citată miercuri de Yonhap.

Potrivit evaluării strategice anuale a INSS, care ţine de National Defense University, academia militară a SUA, Coreea de Nord ar avea între 15 şi 60 de focoase nucleare şi aproximativ 650 de rachete balistice capabile să ameninţe oraşe din Coreea de Sud, dar şi din Japonia şi din estul Chinei.

"Prin dezvoltarea de arme de distrugere în masă, folosirea de arme chimice şi desfăşurarea agresivă a forţelor sale convenţionale, Republica Populară Democrată Coreeană (numele oficial al Coreei de Nord) ameninţă stabilitatea regională şi normele globale", se arată în raport.

Coreea de Nord "a testat de asemenea rachete balistice intercontinentale care ar fi capabile să atingă SUA", se menţionează în document. INSS mai estimează că un număr de 1,2 milioane de soldaţi nord-coreeni sunt "desfăşuraţi operativ în direcţia Zonei demilitarizate, într-o poziţie ofensivă", reprezentând o ameninţare convenţională la adresa Coreei de Sud şi a Japoniei.

Citește și Pensii militare. Modificare de ultimă oră, intrată deja în vigoare

În acelaşi timp, Phenianul s-a angajat în vânzări şi transfer de tehnologie militară către Iran, contribuind la progresul programelor de rachete balistice ale acestuia, au consemnat autorii raportului. INSS mai notează că "falsificarea de bani şi traficul de narcotice au ajutat regimul nord-coreean să genereze fonduri şi să contracareze efectul sancţiunilor".

O sumă estimată între 1,25 milioane şi 250 de milioane de USD anual, în bani americani falşi, a fost pusă în circulaţie de Phenian, deşi în ce priveşte valoarea acestor activităţi există un ridicat nivel de incertitudine, scriu autorii raportului, potrivit căruia Coreea de Nord operează "mai curând ca o întreprindere cvasi-infracţională decât ca un stat legitim". 

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele