ANAF TAXEAZĂ noile VENITURI. Milioane de români sunt afectaţi
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Trafic de influență și luare de mită, acuzațiile care i se aduc inspectorului
Trafic de influență și luare de mită, acuzațiile care i se aduc inspectorului
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe site-ul instituţiei un proiect de ordin prin care CAS și CASS aferente veniturilor obținute din indemnizațiile de pandemie acordate PFA-urilor și altor profesioniști pentru întreruperea sau reducerea activității se va stabili, din oficiu, de către autorități, dacă beneficiarii acestora nu le-au declarat la timp prin intermediul declarației unice (formularul 212). 

ANAF taxează la sânge noi venituri. Potrivit proiectului de ordin al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în scopul taxării veniturilor obținute din indemnizațiile acordate sub forma unor ajutoare de stat, pe fondul întreruperii sau reducerii activității din cauza pandemiei și a măsurilor impuse de autorități, ANAF va modifica procedura privind stabilirea din oficiu a CAS și CASS pe veniturile persoanelor fizice în sensul taxării din oficiu inclusiv a veniturilor obținute din indemnizațiile de pandemie.

Proiectul de ordin al ANAF se referă la două indemnizații diferite, obținute de PFA-uri și de către alți profesioniști, avocaţi şi persoane fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe.

Indemnizația pentru întreruperea activității, prevăzută de OUG nr. 30/2020, este una dintre indemnizațiile menționate, care presupunea automat că beneficiarul nu mai taie nicio chitanță și nu mai obține alte sume de bani din activitatea respectivă și care a avut ca termen-limită de acordare data de 30 iunie 2021, scrie avocatnet.ro.

De asemenea, mai este vorba și despre indemnizația de reducere a activității, care se acordă, teoretic, încă trei luni după terminarea stării de alertă, în baza OUG nr. 132/2020.

Astfel, pentru veniturile din indemnizațiile prevăzute în cele două OUG amintite mai sus, persoanelor care nu şi-au îndeplinit obligaţiile declarative în acest sens li se vor stabili CAS și CASS din oficiu, potrivit proiectului ANAF. În 2021, Fiscul va putea stabili din oficiu CAS și CASS numai pentru indemnizațiile de pandemie primite de persoanele fizice în cursul anului 2020. Iar în 2022 se va putea face la fel cu indemnizațiile încasate în 2021.

INS: Peste 34.200 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, eliberate în primele opt luni

Conform proiectului, se va aproba totodată, în mod corespunzător, modelul și conținutul următoarelor formulare:

– notificarea privind nedeclararea CAS și a CASS datorate de persoanele fizice pentru veniturile obținute din indemnizațiile de pandemie;
– referatul privind estimarea bazei de calcul al CAS și al CASS, în cazul stabilirii din oficiu a obligațiilor de plată pentru indemnizațiile de pandemie;
– decizia privind stabilirea din oficiu a CAS și CASS;
– decizia de anulare a deciziei privind stabilirea din oficiu a CAS și CASS.

Pentru indemnizațiile de pandemie, CAS și CASS nu se stabilesc în funcție de câți bani s-au încasat, așa cum se face de obicei în cazul veniturilor independente. Contribuțiile sociale aferente indemnizațiilor de pandemie trebuie calculate separat și trebuie declarate și plătite la stat indiferent câte indemnizații s-au încasat. Taxele aferente indemnizațiilor de pandemie încasate în 2020 trebuiau declarate și plătite, prin declarația unică, până la 25 mai 2021.

Acest proiect de ordin vine după ce, în luna august, ANAF a oficializat procedura pentru stabilirea din oficiu a impozitului pe venit pentru indemnizațiile de pandemie, astfel că era de așteptat să inițieze separat și o procedură de stabilire din oficiu a contribuțiilor sociale pentru aceste indemnizații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel