Analiști: Pandemia va duce la tulburări sociale și revoluții
Autor: Anca Mihailov
Data actualizării:
Data publicării:
Autoritățile se tem de violențe
Autoritățile se tem de violențe
Clișeul cel mai înșelător despre coronavirus este că tratează pe toată lume la fel în mod egal. 

De fapt nu este adevărat. Din niciun punct de vedere, medical, economic, social sau psihologic. Covid-19 exacerbează problemele preexistente al inechităților din orice colț al lumii. Rezultatele vor fi de la tulburări sociale până la revoluții, este de părere .

Tulburările sociale erau deja în creștere în lume înainte ca SARS-CoV-2 să lovească umanitatea. Din anul 2017 și până acum au avut loc peste 100 de proteste masive anti-guvernamentale, de la țări bogate precum Franța, unde protestele vestelor galbene erau deja intrate în cotidian, la cele din Sudan sau Bolivia.

Un efect imediat al pandemiei este acela de a amortiza majoritatea formelor de protest sau tulburări sociale, deoarece guvernele democratice și autoritaritariene forțează populațiile lor la blocaje, care îi împiedică pe oameni să iasă în stradă sau să se adune în grupuri. Dar în spatele ușilor gospodăriilor aflate în carantină, la lungile cozi de săraci pentru o farfurie cu supă, în închisori, mahalale și lagăre de refugiați - oriunde oamenii erau deja flămânzi, bolnavi și îngrijorați chiar dinainte de epidemie, tragedia și trauma se acumulează. Într-un fel sau altul, aceste presiuni vor trebui să se elibereze.

Această epidemie este ca o lupă care mărește inechitățile între țări dar și în interiorul acestora.

Care țară europeană va fi câștigătoare după pandemie

Țările mai sărace care nu au prea multe opțiuni sunt și cele mai expuse. Așa și cu populațiile, cu cât cineva câștigă mai puțini bani cu atât mai puține șanse are ca să lucreze de acasă.

Lipsa economiilor și al asigurărilor de sănătate, lucrătorii care sunt în situații precare vor trebui să facă tot posibilul pentru a-și păstra locurile de muncă pentru a putea trece de această perioadă dar numai atât cât să supraviețuiască.

Și în timp ce fac efortul de a se duce la muncă pentru a-și păstra joburile se vor infecta iar boala o vor aduce acasă la familiile lor iar de la familiile lor în cartierele aglomerate.

Diferențele dintre națiuni sunt încă și mai mari. Pentru cei care locuiesc la periferiile orașelor din Africa de Sud sau India distanțare socială nu poate exista deoarece întregi familii trăiesc într-o singură cameră. De măști nici nu poate fi vorba, iar sfatul privind spălatul mânilor este unul foarte bun cu condiția ca locuința să aubă și apă curentă.

Organizația Internațională a Muncii a averizat că SARS-CoV-2 va distruge 195 de milioane de locuri de muncă din întreaga lume iar veniturile a 1,25 miliarde de oameni se vor reduce drastic. Cei mai mulți erau deja săraci. Și pe măsură ce suferințele se adâncesc se vor exacerba și flagelurile, alcoolismul, consumul de droguri, violența domestică și abuzurile împotriva copiilor, toate acestea lăsând în urmă populații traumatizate probabil pentru totdeauna.

În acest context, ar fi o naivitate să credem că o dată ce urgența medicală se va fi terminat, ne vom continua viețile ca și înainte. Furia și amărăciunea vor găsi căi de a se elibera. Printre vestitorii noilor tulburări sociale se numără milioanele de brazilieni care au lovit oale și tigăi din geamurile locuințelor lor în semn de protest față de guvern sau deținuții libanezi care au organizat o revoltă în închisorile supraaglomerate.

Cu timpul, aceste chestiuni ar putea deveni noi mișcări populiste sau radicale, care vor intenționa să dea deoparte orice regim anterior și pe care îl vor defini ca fiind inamic. Marea pandemie din 2020 este, așadar, un ultimatum pentru cei care resping populismul. Pancemia ne cere să ne gândim mai intens și mai îndrăzneț, dar totuși pragmatic, la problemele de bază cu care ne confruntăm, inclusiv inegalitatea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel