Angajații din aceste domenii câștigă venituri peste media pieţei în România
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Statul vrea impozit progresiv! Câştigaţi mai mult, plătiţi mai mult
Statul vrea impozit progresiv! Câştigaţi mai mult, plătiţi mai mult
Angajaţii din domeniile Pharma şi IT au, în continuare, venituri peste media pieţei generale în România, reiese din datele celei de-a 5-a ediţii a studiului "Totala Remuneration Survey", realizat de Mercer Marsh Benefits.

În acest context, Clujul este, pentru al doilea an consecutiv, oraşul din România în care angajaţii sunt cel mai bine plătiţi, cu un plus de 10% faţă de media pieţei naţionale. Pe locul următor se situează Bucureşti, unde angajaţii câştigă cu 4% peste medie, şi Ploieşti (+1% faţă de media generală).

Studiul care analizează salariul mediu din fiecare sector de activitate pe care îl raportează la nivel general arată că topul pe domenii este similar, ca ierarhie, cu cel consemnat în anul 2019, cu o consolidare a zonei Pharma, unde remuneraţiile sunt mai mari cu 26% decât media pieţei.

Covid-19: Cel mai RAPID test este INVENTAT în India

Locul secund în top este ocupat de IT, domeniu în care angajaţii au venituri care depăşesc cu 17% media naţională. Alte domenii în care salariile sunt mai mari comparativ cu piaţa generală sunt: SSC/BPO (+13%), Agricultură (+8%), Energie (+6%) şi Bunuri de consum (+2%).

La polul opus, cu venituri mai mici, se află domenii precum: Logistică (-2%), Producţie (-3%), Transport (-4%) şi Retail (-12%).

Conform datelor centralizate în studiul Mercer, cel mai bine plătite sunt poziţiile din departamentele IT (+22%, faţă de media pieţei), Management de proiecte (+17%), Corporate Affairs (+9%) şi Financiar (+7%). În schimb, posturile din următoarele zone consemnează o medie a veniturilor sub media pieţei generale: producţie (-7%), relaţii cu clienţii (-7%), distribuţie (-5%).

Pe lista principalelor beneficii acordate angajaţilor, care au consemnat creşteri, se află: asigurările private de sănătate, trainingurile şi bonusurile pentru recomandări.

Estimările companiilor chestionate în sondajul de specialitate evidenţiază, pentru anul 2021, o creştere medie a salariilor de 5%.

Studiul Total Remuneration Survey - TRS Special Edition sintetizează răspunsurile primite de la 109 organizaţii participante, cu cifra de afaceri cuprinsă între 25 şi 50 milioane de euro. Industriile relevante din care fac parte companiile chestionate sunt: producţie (24%), bunuri de consum (24%), IT (8%) şi energie (6%).

Mercer este o companie globală de consultanţă în sănătate, remuneraţie şi cariere şi este prezentă pe piaţa din România sub forma parteneriatului Mercer Marsh Benefits prin intermediul căruia, clienţii au la dispoziţie o singură sursă de gestionare a costurilor, riscurilor şi a complexităţii beneficiilor acordate angajaţilor. Reţeaua reprezintă o asociere a birourilor locale Mercer şi Marsh din întreaga lume.

La nivel global, Mercer are peste 20.000 de angajaţi în peste 40 de ţări şi operaţiuni în mai mult de 130 de ţări. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel