Angajarea persoanelor cu handicap. Cine nu ascultă, plătește
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Un proiect de lege a fost depus de un grup de parlamentari
Un proiect de lege a fost depus de un grup de parlamentari
Mai mulți parlamentari au depus, la Senat, un proiect de lege ce prevede că instituțiile publice sau private care nu au angajat persoane nu handicap sunt obligate să plătească la stat 50% din salariul minim brut pe țară, înmulțit cu numărul de locuri în care nu s-au angajat persoane cu handicap.

Un grup de senatori și deputați au depus la Senat, în procedură de urgență, un proiect legislativ care prevede ca persoanele, instituțiile și autoritățile care nu angajează persoane cu handicap să plătească la stat o sumă reprezentând salariul de bază brut pe țară. Inițiativa completează Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Două variante

Articolul 2 al prezentei Legi prevede că autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligatia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați. Sunt prevăzute mai multe variante:

a) să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap

b) să plătească lunar către bugetul de stat minim 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap, iar pentru diferența datorată la bugetul de stat, să achiziționeze produse și servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unitățile protejate autorizate.

Unități protejate

Totodată, proiectul mai modifică articolul 81 alineatul 2, care se referă la unitățile protejate pentru integrarea în muncă și care sunt entități economice autonome, al căror principal obiectiv îl reprezintă integrarea profesională a persoanelor care se confruntă cu dificultăți serioase pe piața muncii. Această integrare se realizează pe piața liberă a muncii, în cadrul unor ateliere protejate sau prin formare și calificare profesională, precizează Mediafax.

Citește și Ajutor de deces. Se schimbă condițiile. Ce se va întâmpla

Unitățile protejate pot fi înființate de orice persoană fizică sau juridică, de drept public sau privat, care angajează persoane cu handicap. Modificarea prevede că unitățile pot fi fără personalitate juridică , cu gestiune proprie, sub formă de secții, ateliere sau alte structuri în cadrul ONG-urilor, cu condiția de a avea minim 3 persoane cu dizabilități angajate din care minim 30% normă de muncă din total angajați în cadrul secției.

Conform expunerii de motive, în primii trei ani de la intrarea măsurilor propuse, va crește numărul de unități deja de autorizate de la patru la cel puțin 304 sau + 300; va crește numărul de locuri de muncă create în unitățile protejate pentru persoane cu dizabilități (30 % din totalul de angajați) de la 64 la 1954 de persoane sau 1890 +; va crește numărul de locuri de muncă create în unitățile protejate pentru persoane fără dizabilități și va ajunge la 4566 de persoane (70 % din total de angajați).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel