Angajat Volvo, spion pentru ruși. Prins în flagrant
Autor: Ciprian Dumitrache pe 22 feb, 15:59 | Cifra zilei

Bărbatul, în vârstă de 47 de ani, este suspectat că ar fi înmânat informații confidențiale unui diplomat rus, au declarat luni autoritățile suedeze.

Suedia a pus sub acuzare un bărbat în vârstă de 47 de ani, suspectat că ar fi înmânat informații unui diplomat rus, au declarat luni autoritățile suedeze.

Procurorul suedez Mats Ljungqvist a declarat că bărbatul, al cărui nume nu a fost făcut public, a lucrat ca consultant la mai multe companii suedeze, printre care Volvo și Scania. Din această poziție, a obținut și vândut informații confidențiale, punând în pericol securitatea țării. 

„În timp ce era consultant la fostele sale locuri de muncă, se presupune că a obținut informații pe care, mai apoi, le-a furnizat unei puteri străine, în speță, Rusia”, a declarat procurorul Ljungqvist.

Citește și: OMV Petrom a bătut palma cu Naftogaz. Planuri pentru Ucraina

Bărbatul a fost prins în flagrant, în timp ce se întâlnea cu un membru al Ambasadei Rusiei. „Persoana a fost reținută în timpul unei întâlniri cu un diplomat rus, când tocmai primise de la diplomat 27.800 de coroane suedeze (3.360 dolari) ”, a declarat procurorul suedez.

Reuters notează că bărbatul este acuzat că a transmis informații din interiorul companiilor producătoare de autovehicule și camioane Volvo Cars, respectiv Scania.

Un purtător de cuvânt al Scania a confirmat că bărbatul a lucrat în companie în calitate de consultant, în timp ce Volvo a refuzat să comenteze informațiile.

Procurorul a declarat că bărbatul a transferat materiale pe stick-uri de memorie și a fotografiat ecranul computerului său de lucru. "Infracțiunea este gravă și, dacă va fi condamnat, acuzatul va ispăși o sentință lungă", a spus Ljungqvist.

Te-ar putea interesa și...
Cifra zilei Vezi toate articolele