Antonio Guterres (ONU): Aş vrea să le cer tuturor liderilor politici să aleagă calea energiei curate
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Șeful ONU: Sunt deosebit de ÎNGRIJORAT de PUTEREA pe care o au
Șeful ONU: Sunt deosebit de ÎNGRIJORAT de PUTEREA pe care o au
Antonio Guterres, secretarul general al ONU, i-a îndemnat joi pe toţi liderii politici "să aleagă calea energiei curate" în planurile lor de relansare economică în epoca post-COVID-19, cerându-le să renunţe la cărbune şi la susţinerea energiilor fosile, informează AFP.

"Să ne luăm încă de azi angajamentul că nu va exista o întoarcere la cărbune şi să punem capăt oricărei finanţări externe a cărbunelui în ţările aflate în curs de dezvoltare", a declarat Antonio Guterres într-un mesaj video adresat miniştrilor din mai multe ţări care au participat la o întrunire organizată de Agenţia Internaţională a Energiei (AIE).

ONU: China a semnat TRATATUL privind comerțul cu ARME

Exprimându-se în cadrul unui "summit al tranziţiilor spre o energie curată", organizat în format online, secretarul general al ONU a insistat asupra acestei teme: "Cărbunele nu îşi mai are locul în planurile de redresare economică de după COVID-19!".

"Azi, aş vrea să le cer tuturor liderilor politici să aleagă calea energiei curate, din trei motive vitale: sănătatea, ştiinţa şi economia", a argumentat el.

După părerea sa, "sprijinul ce vizează salvarea unor sectoare precum industria, aviaţia şi transporturile trebuie să fie condiţionat de alinierea lor cu obiectivele Acordului de la Paris", care urmăreşte reducerea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a păstra creşterea medie a temperaturii globale "sub pragul de 2°C" în raport cu era preindustrială.

"Ar trebui să încetăm să mai risipim fonduri acordând subvenţii pentru energii fosile şi să punem un preţ pe cărbune. Trebuie să luăm în calcul riscul climatic în deciziile noastre", mai ales în cele financiare, a adăugat Antonio Guterres.

Energiile fosile - cărbune, petrol, gaze naturale - alimentează cu aproximativ 80% emisiile de gaze cu efect de seră, vinovate de producerea dereglărilor climatice.

Adăugând că energiile regenerabile generează de trei ori mai multe locuri de muncă decât aceste industrii poluante, secretarul general al ONU a citat ca exemple pozitive planurile Uniunii Europene, pe cele ale Coreii de Sud, dar şi alegerea Nigeriei de a-şi reforma cadrul de subvenţii alocate energiilor fosile.

"Însă mulţi alţii nu au primit încă mesajul", a deplâns Antonio Guterres, evocând un raport despre planurile de relansare prevăzute în cadrul G20, care "arată că de două ori mai mulţi bani - fonduri ale contribuabililor - au fost cheltuiţi pentru energii fosile decât pentru energii curate". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel