Asigurarea obligatorie a locuinței și asigurarea împotriva incendiilor sau altor riscuri
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Rezultate pozitive pentru Euroins România
Rezultate pozitive pentru Euroins România
Conform legislației în vigoare orice persoană care este proprietarul unei locuințe este obligată să o asigure împotriva dezastrelor naturale prin polița PAD iar cei care nu au o astfel de asigurare sunt pasibili de amendă care se ridică până la 500 de lei.

Această asigurare este numai împotriva dezastrelor naturale: cutremure, alunecări de teren și a inundații. Problema cu această asigurare este că de pildă, un apartament din București aflat la etajul 10 nu are prea mari șanse să fie inundat sau să fie afectat de vreo alunecare de teren.

Valoarea asigurării

În privința valorii poliței PAD, aceasta variază în funcție de tipul locuinței:

pentru construcțiile cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic, suma asigurată ce poate fi acordată în cazul producerii evenimentului împotriva căruia există asigurare este echivalentul în lei a 20.000 de euro; prima de asigurare, în acest caz, este echivalentul în lei a 20 de euro/an; 

pentru construcțiile cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic, suma asigurată ce poate fi acordată în cazul producerii evenimentului împotriva căruia există asigurare este echivalentul în lei a 10.000 de euro; prima de asigurare, în acest caz, este echivalentul în lei a 10 euro/an.

Citește și: Românii au dat năvală să-și asigure locuințele. Cifre oficiale

Asigurarea acoperă doar daunele produse locuințelor, nu și pe cele produse anexelor, dependințelor, dotărilor și utilităților care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința asigurată și nici bunurilor din interiorul locuinței.

Contractul de asigurare va fi încheiat cu o societate de asigurare/reasigurare, constituită prin asocierea societăților de asigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă, numită „Pool de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale” (PAID). Contractul poate fi încheiat fie direct cu această societate, fie indirect, prin mijlocirea societăților de asigurare-reasigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă.

Conform paidromania.ro, intermediarii autorizați de asigurări sunt: ABC Asigurări, Allianz-Ţiriac, Asirom, AsitoKapital, BRD Asigurări Generale, City Insurance, Ergo, Euroins, Eurolife FFH, EximAsig, Garanta Asigurări, Generali, Gothaer, Grawe, Groupama, NN, Omniasig şi Uniqa.

Asigurarea pentru alte riscuri

Cei care vor să își asigure locuințele și pentru alte riscuri care nu sunt acoperite de asigurarea obligatorie, precum incendii sau tornade, o pot face printr-o asigurare facultativă. Aceasta din urmă asigură inclusiv bunurile din casă în cazul în care apartamentul este inundat de vecini sau de defecțiuni ale sistemelor de apă, vandalism etc.

Cei care au încheiat deja asigurarea obligatorie trebuie să știe că, în cazul producerii unor incidente prevăzute în asigurarea facultativă, vor fi despăgubiți întâi prin asigurarea obligatorie și apoi prin cea facultativă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...


pixel