Audit intern la Facebook. Concluzii ÎNGRIJORĂTOARE ale raportului
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
ANAF anunţă cum ne va controla pe Facebook și Instagram. Lucian Heiuş: "128 de persoane sunt acum în verificare"
ANAF anunţă cum ne va controla pe Facebook și Instagram. Lucian Heiuş: "128 de persoane sunt acum în verificare"
Facebook a luat decizii "problematice" şi "bulversante" în materie de drepturi civice, în special în privinţa unor mesaje ale preşedintelui american Donald Trump, relevă miercuri un audit independent derulat la solicitarea celei mai mari reţele de socializare din lume, relatează AFP.

Când liderul de la Casa Albă a postat mai multe comentarii care puteau descuraja votul sau care incitau la violenţă împotriva cetăţenilor ce manifestau împotriva rasismului, reţeaua de socializare le-a lăsat ca atare, dând asigurări că ele nu încalcă regulile sale.

Însă ele "încalcă clar" condiţiile de utilizare a Facebook, susţin autorii raportului, care mai afirmă că au transmis "cu tărie" reţelei obiecţiile lor. Adoptate la cel mai înalt nivel, aceste decizii "au relevat o deficienţă majoră în înţelegerea şi aplicarea de drepturi civice de către Facebook".

Grupul "nu a încercat să primească expertiza unor specialişti de drepturi civice şi să o aplice aşa cum ar fi trebuit să o facă", îşi exprimă regretul autorii auditului. În schimb, Twitter a ales să semnaleze aceste postări ale preşedintelui şi să îşi atenţioneze abonaţii că ele încalcă regulile sale.

Facebook a adoptat totuşi "măsuri pozitive şi importante" împotriva intoleranţei sau falsificării de rezultate la alegeri, recunoaşte documentul, care a fost comandat de reţea în urmă cu doi ani. Însă eforturile sunt considerate insuficiente. "În acest stadiu al istoriei, autorii auditului se tem ca aceste câştiguri să nu fie mascate de decizii problematice şi bulversante pe care Facebook le-a luat, ceea ce reprezintă regrese mari pentru drepturile civice", notează raportul.

Citește și Începutul sfârșitului pentru Facebook, Instagram și Twitter? Decizie de ultimă oră

Facebook gestionează chestiunile legate de drepturile civice încă prea des "ca reacţie" la un eveniment şi "în funcţie de circumstanţe". "Numeroşi membri ai comunităţii drepturilor civice sunt descurajaţi, frustraţi sau furioşi după ani de implorare a companiei să facă mai mult pentru progresul egalităţii şi pentru a lupta împotriva discriminării, păstrând în acelaşi timp libertatea de expresie", adaugă raportul.

Mai multe organizaţii de apărare a drepturilor civice, pe fondul manifestaţiilor împotriva rasismului şi violenţelor poliţiei în ţară, fac în prezent presiune pentru ca Facebook să lupte mai activ împotriva postărilor problematice şi dezinformării. Marţi, asociaţii aflate la originea unui boicot publicitar împotriva reţelei de socializare Facebook s-au declarat "dezamăgite" după o întrevedere cu Mark Zuckerberg, fondator şi preşedinte director general al grupului, şi adjuncta acestuia, Sheryl Sandberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...


pixel