AURUL, detronat! PLATINA redevine VEDETA metalelor prețioase
Autor: Simona Haiduc pe 15 feb, 16:23 | Cifra zilei

O concurență aprigă la burse

Aurul a pierdut teren pe fondul stabilizării dolarului american, în timp ce platina a marcat cea mai vertiginoasă creștere săptămânală începând din martie 2020. O evoluție susținută de optimismul general privind relansarea cererii în sectorul auto. 

Aurul a scăzut cu 0,2%, până la 1822,15 dolari/uncie, iar contractele la termen pentru aurul american au diminuat, la rândul lor, cu 0,2%, coborând la 1823,20 dolari/uncie. Dolarul a rămas stabil, dar a cunoscut cea mia puternică pierdere săptămânală din ultimii aproape doi ani, au explicat analiștii. 

Contextul macroeconomic rămâne favorabil și prețul aurului ”își va relua, probabil, tendința de creștere în săptămânile următoare, având în vedere previziunile nostre legate de o depreciere suplimentară a dolarului”, a comentat analistul Suki Cooper, de la Standard Chartered. 

Potrivit precizărilor sale, ”piața continuă să se concentreze pe amploarea și momentul relansării bugetare americane, pe prognozele inflației și pe progresele în domeniul vaccinurilor COVID-19”. 

Citește și Cotații record ale petrolului cauzate de noi tensiuni în Orientul Mijlociu

În ceea ce privește platina, ”acest metal prețios a afișat, în ultima zi a săptămânii trecute, o creștere de 1%, până la 1.246,48 dolari/uncie, încheind intervalul dat cu o creștere de 10%, după ce a sărit, joi, la 1268,88 dolari/uncie. La rândul lui, paladiul a câștigat 1,8%, ajungând la 2386 dolari/uncie”, a detaliat analistul. 

El a explicat că ambele metale, platina și paladiul, sunt utilizate de constructorii auto în tehnologiile moderne prietenoase cu mediul. Iar piața se așteaptă la o creștere a cererii pe segmentul auto. 


Cifra zilei Vezi toate articolele