Bâlbele UE: Șeful diplomației corectează estimarea trupelor ruse de lângă Ucraina
Autor: Ciprian Dumitrache pe 20 apr, 11:03 | Articole recomandate

UE trebuie să se pregătească pentru o 'perioadă dificilă' în relaţia cu Rusia

Uniunea Europeană a afirmat luni că se teme de "un incident" în urma "celei mai masive desfăşurări" de trupe ruseşti înregistrate vreodată la frontiera cu Ucraina.

''Există un risc de escaladare prin desfăşurarea a 100.000 de militari ruşi la frontiera cu Ucraina. Este vorba despre desfăşurarea cea mai masivă la care am asistat vreodată", a indicat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, la finalul unei reuniuni în sistem de videoconferinţă a miniştrilor de externe din UE, potrivit textului publicat de serviciile sale.În cursul conferinţei de presă organizate după reuniune, Borrell s-a referit iniţial la un număr de 150.000 de militari ruşi, fără a oferi detalii despre sursa acestor informaţii.Această cifră a fost corectată, fără explicaţii, în textul intervenţiei sale publicată online seara.

Citește și: Tensiunile Cehia-Rusia escaladează: ROSATOM, exclusă de la licitație"Este îngrijorător. Nu suntem la adăpost de un incident (...) Această consolidare militară trebuie să înceteze şi noi îi cerem Rusiei dezescaladarea'', a insistat Josep Borrell.Ucraina se teme că Kremlinul nu caută decât un pretext pentru a o ataca. În cadrul reuniunii, ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, i-a informat pe omologii săi din cele 27 state UE în legătură cu ultimele evoluţii de la frontiera ucraineano-rusă.El a anunţat pe contul său de Twitter că a propus ''un plan în etape cu privire la maniera de a descuraja Moscova să continue escaladarea'' violenţelor.''Elementul-cheie este pregătirea unei noi serii de sancţiuni sectoriale. Sancţiunile individuale nu mai sunt suficiente'', a declarat şeful diplomaţiei de la Kiev.Europenii însă au decis o temporizare. ''Nu se merge către noi sancţiuni economice. Nu este încă ceea ce se conturează'', a răspuns Josep Borrell.''Noi am felicitat Ucraina pentru reacţiile sale măsurate şi am susţinut suveranitatea şi integritatea teritoriului său. Uniunea Europeană nu va recunoaşte anexarea Crimeei'' de către Rusia, din 2014, a conchis el.


Articole recomandate Vezi toate articolele