Băncile care garantează depozitele clienților în 2020
Autor: Simona Haiduc pe 25 ian, 10:17 | Articole recomandate

Există și o formulă de calcul a compensației

Depozitele de la băncile din țara noastră sunt garantate în prezent de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), la care, în acest an, participă 27 de instituţii de credit locale. Totuși, nu toate depozitele sunt garantate, ci doar cele cu valoarea de până la 100.000 de euro. Dacă o bancă intră în insolvenţă şi nu mai poate restitui sumele depuse de clienţi, plata compensaţiilor este asigurată de FGDB.

Potrivit legislației în vigoare, sunt garantate depozitele deschise la băncile persoane juridice române, iar depozit este orice sold creditor, inclusiv dobânda datorată, rezultat din fonduri aflate într-un cont sau din situații tranzitorii derivând din operațiuni bancare curente, precum depozitul la termen, contul curent, contul de economii, contul de card, sau contul comun. Totodată, deponentul garantat este cel al cărui depozit este eligibil și corespunde definiției oferite mai înainte, fie că vorbim de persoane fizice sau juridice.

În 2020, lista conține 27 de instituții financiare din România (26 de bănci și o cooperativă bancară) care participă la Fond, și anume:

Alpha Bank;Banca Comercială Feroviară;Banca Comercială Intesa Sanpaolo România;Banca Comercială Română;Banca de Export-Import a României Eximbank;Banca Română de Credite și Investiţii;Banca Românească;Banca Transilvania;Bank Leumi România;BCR - Banca pentru Locuinţe;BRD - Groupe Société Générale;CEC Bank;Credit Agricole Bank România;Credit Europe Bank;First Bank;Garanti Bank;Idea Bank;Libra Internet Bank;Vista Bank România;Patria Bank;OTP Bank România;Porsche Bank România;ProCredit Bank;Aedificium Banca pentru Locuinţe;Raiffeisen Bank;Unicredit Bank;Banca Centrală Cooperatistă Creditcoop.

De asemenea, sunt garantate depozitele deschise de clienţi la următoarele sucursale din România ale instituţiilor de credit din alte state membre ale Uniunii Europene:

ING Bank N.V. Amsterdam - Sucursala București;BNP Paribas Fortis SA/NV Bruxelles - Sucursala București;BLOM Bank France S.A. Paris - Sucursala România;CITIBANK Europe PLC, Dublin - Sucursala România;TBI Bank EAD Sofia - Sucursala București;ALIOR Bank SA Varșovia - Sucursala BucureștiBNP Paribas Personal France S.A. Paris - Sucursala București;BNP Paribas S.A. PARIS - Sucursala București.

Citește și O bancă din România, amendată după ce a refuzat să deschidă un cont

Excluse de la garantare

Potrivit informațiilor prezente pe website-ul FGDB, nu toate tipurile de depozite beneficiază de protecția celor de la Fondul de Garantare. Spre exemplu, sunt excluse de la garantare depozitele fondurilor de pensii, depozitele asigurătorilor și reasigurătorilor sau depozite ale firmelor de investiții (lista completă, aici). Aceștia sunt deponenții negarantați, iar ei trebuie să se înscrie la masa credală pentru a putea să-și recupereze banii.

Intrarea băncii în faliment înseamnă că depozitele sunt indisponibilizate, iar deponentul nu-și mai poate recupera banii. Odată ce Banca Națională a României a anunțat falimentul băncii în cauză, Fondul este notificat cu privire la lista compensațiilor pe care trebuie să le plătească deponenților.

Mai exact, plata compensațiilor se va face prin intermediul unei bănci terțe mandatate, al cărui nume va fi anunţat de FGDB, iar în cel mult șapte zile lucrătoare de la anunţul oficial va începe plata compensaţiilor. În caz de deces al titularului unui depozit, compensaţia se plăteşte moştenitorilor legali ai acestuia.

Compensația

Compensaţia nu poate fi mai mare de 100.000 euro/persoană, indiferent dacă aceasta este persoană fizică sau juridică, echivalent în lei (la cursul BNR din ziua declarării falimentului). Acest lucru înseamnă că deponenții ar trebui să știe foarte bine ce sumă au de recuperat, întrucât se vor lua în calcul și dobânzile, dar și eventualele datorii către respectiva bancă.

Formula după care se calculează compensația este:

Compensația = (suma depozitelor) + (dobânda până la data falimentului) – (toate datoriile către bancă: comisioane, rate scadente neplătite, impozitul pe dobândă)

Pentru recuperarea banilor nu se percepe nicio taxă şi niciun comision, iar compensația la care au dreptul deponenții poate să fie făcută, în afară de varianta transferului bancar, și sub forma plății în numerar. Pe de altă parte, dreptul de a primi compensațiile cuvenite se prescrie în termen de cinci ani de la data la care FGDB a pus compensațiile la dispoziția deponenților.

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele