Bani în plus dacă nu ai liber în weekend. Care este procentul care se adaugă
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Codul muncii prevede clar care sunt condițiile în cazul acordării zilelor libere în afara sfârșitului de săptămână
Codul muncii prevede clar care sunt condițiile în cazul acordării zilelor libere în afara sfârșitului de săptămână
Codul muncii stabilește că dacă repausul săptămânal nu se poate acorda în zilele de sâmbătă și duminică pentru că ar prejudicia interesul public sau desfășurarea normală a activității, liberele pot fi acordate și în alte zile ale săptămânii. 

Însă acest lucru trebuie prevăzut ori în contractul colectiv de muncă, ori în regulamentul intern al companiei, în cazul în care așa ceva există.

Mai mult decât atât, angajații care lucrează în weekend și au liber în timpul săptămânii trebuie să primească și un spor la salariu, acordat la salariul de bază, conform orelor muncite în weekend. 

În cazul în care salariații nu primesc repausul săptămânal în zilele de sâmbătă și duminică, ci în cursul săptămânii, aceștia vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau prin contractul individual de muncă, așa cum  se menționează în Codul muncii.

Cuantumul acestui spor pentru munca în weekend nu este stipulat în legislația muncii, el făcând obiectul unei negocieri dintre salariat și angajator, însă trebuie să se regăsească în scris în contractul individual de muncă, sau într-un act adițional al acestuia, ori în contractul colectiv.

Cîțu, despre salariul minim: Mi se pare fezabil acest calcul

Totuși, deși valoarea sporului nu se regăsește în Codul muncii, asta nu înseamnă că angajatorii pot să nu-l acorde celor care muncesc în weekend. Dacă, de exemplu, în contractul de muncă se stipulează că zilele libere se acordă în timpul săptămânii, iar pentru munca în weekend nu se acordă niciun fel de spor la salariu, angajatorii pot fi amendați cu sume de la 2.000 la 5.000 lei.
În cazul în care nu se acordă repausul legal săptămânal de două zile consecutive sau acestea se acordă însă fragmentat, compania riscă amenzi de la 1.500 la 3.000 lei.

Mai trebuie subliniat faptul că angajații care primesc zilele de repaus săptămânal după o perioadă de activitate continuă de până în 14 zile trebuie în mod obligatoriu să primească un spor la salariu care nu poate fi mai mic de 150%. Codul muncii prevede pentru această activitate dublul sporului pentru munca suplimentară, al cărui cuantum este de 75% din salariul de bază. Acest spor pentru libere acordate după 14 zile de muncă poate fi mai mare de 150% din salariul de bază, dacă așa se menționează în documentele de muncă, dar nu mai mic. 

Totodată, dacă salariatul revine din liberele la care are dreptul în acea săptămână, la cererea angajatorului, ca urmare a unor situații excepționale, lucrătorul are dreptul să primească un spor salarial de 150%, conform orelor lucrate când ar fi trebuit să fie, de fapt, liber.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...


pixel