Tichete pentru aceste familii. OUG, adoptat de Guvern
Autor: Oana Pavelescu pe 11 aug, 08:01 | Articole recomandate

Tichete speciale pentru anumite familii

Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, o ordonanță de urgență prin care se vor acorda 500 de lei pentru unele familii.

Este vorba despre suma de 500 de lei, care va fi acordată sub forma tichetelor electronice.

Banii se acordă familiilor în care venitul lunar mediu pe membru de familie este de 50% din salariul de bază minim brut pe țară (adică, 1.115 lei). Ca să se aplice, proiectul de OUG mai trebuie să apară în Monitorul Oficial.

Potrivit noii ordonanțe de urgență, tichetele sociale se vor acorda pentru un an școlar, banii fiind detinați pentru achiziționarea de rechizite și haine necesare copiilor școlari.

Tichetele vor fi emise pe suport electronic, astfel că vor fi asemănătoare cardurilor bancare, pe care posesorii le vor putea utiliza pentru plata rechizitelor și hainelor. Aceste tichete sub formă de card se vor acorda pe baza unor liste întocmite de autoritățile administrației publice locale, iar suma de 500 de lei nu va putea fi folosită decât pentru achiziționarea de rechizite și haine, fără a putea fi preschimbată în numerar. 

Tichete de masă și popririle pe salariu. Ce se întâmplă

După cum scrie în expunerea de motive a proiectului de OUG, o asfel de măsură este necesară mai ales în contextul crizei pe care a generat-o epidemia de coronavirus, pentru că una dintre cele mai afectate categorii este cea a copiilor dezavantajați din învățământul de stat, luând în considerare abandonul școlar ridicat provocat de închiderea școlilor și lipsa accesului la învățământul online.

Suma de bani de pe tichetul social aferentă unui an școlar va putea fi folosită timp de un an de zile de la data emiterii, numai pe baza actului de identitate al titularului.

De asemenea, tichetele pentru achiziționarea rechizitelor și hainelor vor putea fi folosite numai în anumite magazine din raza localității de domiciliu al fiecărui titular de tichet. Această listă va fi primită de către fiecare persoană, odată cu emiterea tichetului.

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele