Bani pentru România. 4,5 miliarde euro pentru tranziție ecologică
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Polonia ar urma să primească 8 miliarde de euro
Polonia ar urma să primească 8 miliarde de euro
Comisia Europeană a propus o creştere de la 7,5 miliarde la 40 de miliarde de euro a sumei destinate Fondului pentru Tranziţie Justă menit să sprijine regiunile cele mai afectate de tranziţia ecologică spre o economie neutră în emisii de carbon, sumă din care pentru România ar urma să fie disponibile 4,45 de miliarde, consemnează agenţia EFE.

Comisia consolidează astfel Mecanismul pentru o tranziţie justă, un element-cheie al Pactului verde european, pentru a garanta echitatea socială în tranziţia către o economie neutră din punct de vedere climatic în regiunile cele mai vulnerabile cu un consum ridicat de cărbune şi cu emisii ridicate de dioxid de carbon, menţionează executivul comunitar într-un comunicat.

Principala beneficiară a Fondului pentru Tranziţie Justă va fi Polonia, pentru care sunt prevăzute în noua propunere circa 8 miliarde de euro, urmată de Germania, cu 5,15 miliarde.

Pentru creşterea acestui fond de la 7,5 la 40 de miliarde de euro Comisia Europeană propune suplimentarea sa cu 2,5 miliarde de euro în viitorul buget multianual al UE (pentru perioada 2021-2027). Diferenţa până la 30 de miliarde urmează să se regăsească în cele 750 de miliarde de euro propuse tot de Comisie în planul pe care l-a numit ''Next Generation EU'' pentru redresarea economiei europene în urma pandemiei de coronavirus. Pentru accesarea acestor fonduri statele membre trebuie să pună în practică reforme validate de Comisia Europeană în acord cu agenda europeană privind mediul şi digitalizarea.

Citește și România, 33 miliarde euro de la UE. Câciu: Ar putea fi un boom

Acest plan de 750 de miliarde de euro, constituit din sume atrase de Comisia Europeană de pe pieţele financiare şi din care 500 de miliarde de euro ar urma să fie subvenţii şi restul de 250 de miliarde împrumuturi, precum şi bugetul multianual al UE, pentru care executivul comunitar a propus 1.100 de miliarde de euro, trebuie validate în unanimitate de cele 27 de state membre.

Forma lor finală va fi decisă în urma negocierilor ce se anunţă dificile, întrucât mai multe state din Nord ce le reproşează celor din Sud lipsa rigorii bugetare se opun acordării unor subvenţii substanţiale şi cer ca în bugetul plurianual al UE contribuţiile naţionale să nu depăşească 1% din venitul naţional brut al statelor membre.

Comisia Europeană doreşte ca un sfert din fondurile destinate bugetului multianual pentru perioada 2021-2027 să fie destinate acţiunii climatice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel