BANII românilor sunt în PERICOL? Turcan se pregătește de TĂIERI
Autor: Antonia Popescu pe 28 feb, 13:00 | Mutarea zilei

BANII românilor sunt în PERICOL? Turcan se pregătește de TĂIERI

Raluca Turcan, ministrul Muncii a oferit explicaţii cu privire la salariile românilor şi de modul în care Guvernul Cîțu intenţionează să taie sau să plafoneze anumite sporuri, într-o emisiune TV.

"Anul acesta, în 2021, nivelul sporurilor a fost îngheţat la nivelul anului 2020. Aşadar, ceea ce am propus pentru construcţia bugetului de stat are la bază îngheţarea sporurilor şi salariilor la nivelul lui 2020. Simultan însă, facem o analiză temeinică a acestor sporuri şi nu intrăm populist în subiectul sporuri, pentru că pentru o bună parte a angajaţilor în sistemul bugetar sporurile în loc să fie pentru o categorie profesională sau pentru motivare, au ajuns să fie completări la salariu şi sunt meserii sau categorii profesionale care merită salarii decente.”, a precizat ministrul Muncii.

Pensionari în FLOAREA VÂRSTEI, zeci de MII de LEI

Raluca Turcan a explicat că dorește ca salariu de bază să crească, chiar dacă sporurile vor fi tăiate.

“Noi la Ministerul Muncii stabilim principiile. După care chemăm ministerele de resort să intre cu analize pe fiecare domeniu. Nu pot eu, de la Ministerul Muncii, chiar dacă lucrăm într-un grup de lucru cu reprezentanţi din mai multe ministere, să intrăm în detaliu pe sporurile din Sănătate sau din Justiţie. Acolo trebuie să vină miniştrii de resort, să spună cum ar vedea ei aşezarea în domeniile lor de competenţă”, a mai precizat ministrul Muncii.

Turcan spune că decizia privind scăderea și din salariile unde vor fi tăiate sporurile este o una politică.

“Principiul de la care noi plecăm este acela să nu scadă veniturile însă, dacă, de exemplu, se elimină anumite sporuri, poate la nivelul unor salarii foarte mari ar putea să se opereze mici modificări, întrucât trebuie să gândim şi partea de sustenabilitate. Ar putea să scadă salariile foarte mari, nu este încă o decizie luată. Noi am vrea ca sporurile să-şi atingă cu adevărat scopul pentru care au fost create, pentru categorii, anumite meserii, anumite condiţii sau pentru a fi motivante. Să reaşezăm salariile de bază şi aici există două posibilităţi, vom vedea pe care se va merge.", a adăugat ministrul Muncii.

"Fie unele salarii sau venituri foarte mari vor fi afectate prin eliminarea unor sporuri, fie vor fi îngheţate unele venituri şi celelalte vor avea o creştere mai rapidă astfel încât să le ajungă din urmă. Nu este încă o decizie luată, dar cam acestea ar fi posibilităţile”, a mai declarat Raluca Turcan la “Insider politic”.


Mutarea zilei Vezi toate articolele