Baza secretă din Mauritius. CINE și CE construiește acolo
Autor: Ciprian Dumitrache pe 03 aug, 18:23 | IT&C

Mai multe imagini prin satelit, precum și o serie de informații obținute de Al Jazeera arată că India construiește o bază militară pe insula Agaléga, care aparține de Mauritius.

Experții militari care au analizat dovezile Al Jazeera susțin că baza militară construită recent va fi folosită pentru supraveghea întraga zonă din acea parte a Oceanului Indian.

Imaginile prin satelit dezvăluie modul în care pe insula Agaléga, situată la aproximativ 1.100 km de insula principală din Mauritius și găzduind aproximativ 300 de persoane, au fost construite două diguri și o pistă de avioane, de peste 3 km lungime.

„Pe baza informațiilor mele personale, baza va fi utilizată pentru ancorarea navelor noastre, iar pista va fi folosită mai ales pentru avioanele noastre P-8I”, a spus un expert familiarizat cu subiectul, referindu-se la P-8I avioane de patrulare maritimă care pot fi utilizate pentru supravegherea, dar pot fi angajate și în lupta antisubmarin.

Citește și: Numărul turiştilor străini în Spania a explodat în iunie, pe fondul relaxării restricţiilor

Potrivit experților, zona aleasă de India este excelentă, din punct de vedere geo-strategic, putând fi utilizată ca platformă de lansare pentru diferite operațiuni

Cu toate acestea, autoritățile din Mauritius neagă categoric orice scop militar, pe care construcția l-ar putea servi.. „Permiteți-mi să reiterez, că nu există un acord între Mauritius și India pentru a înființa o bază militară în Agaléga”, a declarat prim-ministrul din Mauritius, Pravind Jugnauth.

Experții militari consideră că singurul scop pe care l-ar putea avea construcția din Mauritius este unul militar, India încercând să contrabalanseze influența Chinei în regiune.

„Vedem China afirmând o influență mai mare și vedem diverse platforme militare chineze în Oceanul Indian”, referindu-se la baza militară a Chinei din Djibouti și accesul la mai multe porturi din regiune, a explicat Abhishek Mishra, expert în cadrul think-thank-ului Observer Research Foundation, din New Delhi.

„Scopul acordului pentru baza de pe Agaléga, încheiat de India și Mauritius, este ca insula să acționeze ca un centru de proiecție a forței Indiei în regiune”, a spus Mishra.


IT&C Vezi toate articolele