Bloomberg: Piețele rusești, în plină expansiune. Factorul politic, ignorat
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Bursa de la Moscova este se simte foarte bine
Bursa de la Moscova este se simte foarte bine
Atracția piețelor rusești eclipsează riscurile legate de represiunea președintelui Vladimir Putin asupra rivalilor politici, în timp ce țara se îndreaptă spre urnele de vot pentru alegerile parlamentare. 

Piața bursieră a atins un nivel record, rubla este pe val, proprietatea străină asupra obligațiunilor locale a crescut la un maxim al ultimelor cinci luni, iar măsurile de risc de credit au revenit la nivelurile anterioare pandemiei. Banii curg pe piețe chiar și în condițiile în care mulți lideri ai opoziției au fost nevoiți să aleagă între închisoare și exil, notează Bloomberg.

După ce au fost lovite de riscurile politice timp de aproape un deceniu, piețele rusești se bucură de o perioadă de rezistență datorită eforturilor băncii centrale de a reduce inflația, a unei politici fiscale conservatoare, a revenirii prețurilor materiilor prime și a diminuării amenințării sancțiunilor americane. Având atât de multe motive pentru a fi optimist, investitorii trec peste situația politică, riscând chiar un punct mort în ceea ce privește considerațiile lor legate de mediu, sociale și de guvernanță. 

"Piețelor le place orientarea tehnocratică a guvernului rus", a declarat Timothy Ash, strateg pe piețele emergente la BlueBay Asset Management. "Aceasta le încurajează să privească în altă parte atunci când vine vorba de ESG".

Kremlinul nu și-a asumat niciun risc înainte de alegeri pentru a se asigura că partidul Rusia Unită al lui Putin menține o majoritate de veto în parlament, blocând chiar și politicienii populari din așa-numita opoziție sistemică de la vot. Tensiunile au crescut odată cu otrăvirea aproape fatală a liderului opoziției Alexey Navalny anul trecut și cu arestarea acestuia în ianuarie, când s-a întors în Rusia după ce a fost tratat în străinătate.

Factorul credibilitate

Însă evoluțiile au avut un impact material redus asupra piețelor din Rusia. Având în vedere dorința investitorilor de certitudine, Rusia s-a dovedit a fi un mediu previzibil, cu un risc redus de schimbare bruscă a regimului sau de răsturnare bruscă a politicilor, așa cum se întâmplă adesea în cazul piețelor emergente.

Citește și: Piața de acțiuni a MONGOLIEI, lider absolut la ritmul de CREȘTERE

Un factor principal care stă la baza acestei reputații este guvernatorul băncii centrale, Elvira Nabiulna. Politiciana a majorat ratele în cinci ședințe consecutive în fața unei inflații încăpățânate și ridicate.

Traderii au apreciat asigurările date de aceasta cu privire la posibilitatea unor noi majorări. Rubla are cea mai bună performanță din acest an printre țările emergente. Deținerile de obligațiuni de către străini a crescut cu peste 20% pentru prima dată din aprilie. Investitorii cer acum doar 148 de puncte de bază peste randamentele Trezoreriei pentru a deține obligațiuni în dolari ale Rusiei, aproape de cea mai mică primă din martie 2020.

Indicele de referință al acțiunilor MOEX a crescut cu 23% în acest an, iar indicatorul RTS denominat în dolari a urcat cu 26%. Aceasta este o performanță puternică în comparație cu acțiunile de pe piețele emergente, care sunt puțin schimbate în 2021. În ciuda câștigurilor, acțiunile rusești costă încă jumătate din prețul de deținere față de cele ale colegilor din țările în curs de dezvoltare, pe baza raportului preț-beneficiu.

Companiile locale s-au alăturat boom-ului global al ofertelor publice inițiale, cu cea mai aglomerată primă jumătate din 2013 și cu o rezervă tot mai mare de noi emisiuni.

Investitorii pariază, de asemenea, că relațiile cu SUA au încetat să se deterioreze, pe fondul percepției că administrația președintelui Joe Biden nu dorește să se confrunte cu Putin, deoarece se ocupă de probleme mai presante, cum ar fi China sau Afganistan. 

Rusia, o putere în domeniul materiilor prime, a beneficiat în continuare de creșterea prețurilor materiilor prime. Producătorul de aluminiu United Co. Rusal International PJSC, firma metalurgică Magnitogorsk Iron & Steel Works PJSC și Gazprom PJSC au crescut fiecare cu cel puțin 19% în acest trimestru.

Fundamentele țării își revin după efectele pandemiei. Se preconizează că economia va crește cu 3,9% în acest an, cu un excedent de cont curent de 3,9% și un deficit bugetar mai redus de 0,8%. Rezervele valutare sunt la un nivel record de 621 de miliarde de dolari. 

"Nu cred că cineva își face iluzii cu privire la situația politică din Rusia", a declarat Paul McNamara, manager de fonduri la GAM Investments. "Dar, într-o lume incertă, Rusia conduce o navă fiscală bine etanșată, cu un bilanț puternic și cu prețul exporturilor sale care a explodat."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel