Bloomberg. S-a terminat PETROLUL. Despre ce este vorba
Autor: Andreea Craciun pe 19 apr, 08:36 | Declarația zilei

S-au redus foarte mult

Surplusul de petrol din stocurile acumulate pe fondul crizei provocate de pandemia de coronavirus aproape că s-a epuizat, a dispărut, scrie agenția Bloomberg.

Potrivit datelor pe luna februarie, în depozite se mai aflau mai puțin de o cincime din volumul acumulat de combustibil, precizează Bloomberg, preluând datele Agenției Internaționale pentru Energie (AIE). De atunci, rezervele au scăzut și mai mult, a menționat agenția.

Potrivit AIE, în iulie 2020, când s-a înregistrat un vârf al rezervelor acumulate, în instalațiile de depozitare din întreaga lume se aflau 249 de milioane barili, peste media din 2015-2019, iar în februarie 2021 acest surplus a scăzut la 57 de milioane de barili.

Consumul de combustibil a crescut în urma relansării cererii și a prețurilor mai mari la țiței. La bursă, petrolul marca Brent a închis tranzacționarea din 16 aprilie la 66,7 dolari, rezultă din datele platformei ICE din Londra. La rândul lor, Rusia, Arabia Saudită și OPEC au sprijinit eliberarea facilităților de depozitare printr-o relaxare prudentă a restricțiilor de producție, a constatat Bloomberg.

Citește și Prețul petrolului, impulsionat de redresarea economiei Chinei

Potrivit șefului cercetării pieței resurselor naturale Ed Morse, aproape tot ce a mai rămas din rezervele de petrol acumulate în timpul pandemiei sunt concentrate în China. În Statele Unite, stocurile s-au epuizat practic, scăzând la 1,28 miliarde de barili, cum era înainte de pandemie. Săptămâna trecută, stocurile de pe coasta de est a SUA au coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, a adăugat Bloomberg. 


Declarația zilei Vezi toate articolele