BMW a realizat lanțul de transmisie din diamant
Autor: Oana Pavelescu pe 31 aug, 20:16 | Auto

BMW revoluționează transmisia pe lanț a motocicletelor

Timp de peste 90 de ani, transmisia fără întreținere a fost una dintre pietrele de temelie ale proiectului Motorrad BMW. 

Acum, compania a creat lanțul M Endurance, un lanț care nu are nevoie de întreținere. Acesta este o tehnologie ce îmbrăcare a lanțului cu diamant ceea ce elimină necesitatea lubrifiantului și reglării tensiunii, pe motociclete.

Ca și în cazul lanțurilor BMW X-ring, M Endurance are un lubrifiant permanent între role și știfturi. Noul model, cu toate acestea, nu are nevoie de lubrifiant suplimentar pentru role și nu mai are nevoie de nicio reglare a tensii din cauza uzurii obișnuite.

Acest lucru este posibil datorită unui nou material de acoperire pentru role, explică BMW într-un comunicat de presă. Materialul se numește carbon amorf tetraedric (ta-C) și este cunoscut și sub numele de diamant industrial. Stratul este extrem de dur și rezistent în același timp, oferind un coeficient de frecare drastic redus.

Noutăți la înmatricularea auto. Proceduri simplificate

"Datorită proprietăților excelente de lubrifiere uscată și a eliminării uzurii, rolele tetraedrice amorfe acoperite cu carbon ale lanțului M Endurance oferă un confort de întreținere echivalent cu cel al unei motociclete cu acționare pe arbore", se arată în comunicat.

"Aceasta include toate lucrările de curățare care sunt inevitabile cu un lanț convențional din pricina lubrifianților clasici. În consecință, lanțul M Endurance oferă, de asemenea, o protecție ecologică maximă."

BMW a anunțat că lanțul M Endurance în 525 de pași este deja disponibil pentru cele două motociclete BMW S 1000 RR și S 1000 XR, iar în curând va fi disponibil pentru alte modele. 

Deși BMW nu a prezentat un preț în comunicatul său de presă, Motorcycles News raportează un preț de vânzare cu amănuntul de 286,08 € (340 USD) doar pentru lanț.

Te-ar putea interesa și...
Auto Vezi toate articolele