BNR: ”Ne dorim o creştere sănătoasă şi nu exuberantă”
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Consiliul de administrație al BNR a decis majorarea ratei dobânzii / Foto: Arhivă
Consiliul de administrație al BNR a decis majorarea ratei dobânzii / Foto: Arhivă
Creditele acordate de sistemul bancar companiilor cu capital românesc se ridică la 85 de miliarde de lei, respectiv 63% din creditele bancare acordate către companii, a declarat, joi seara, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României.

"85 miliarde lei sunt creditele acordate de sistemul bancar către companii corporate cu acţionariat românesc. Asta înseamnă 63% din creditul bancar acordat către companii. Şi băncile sunt interesate să aibă un sector antreprenorial puternic, un sector de companii româneşti puternice, pentru că astfel le pot acorda credite mai uşor. Aş spune că au un interes direct ca sectorul să prospere. Iar un sector bancar solid ajută nu doar băncile, ajută România să crească", a spus Popa la Gala de premiere Made in Romania, organizată de Bursa de Valori Bucureşti.

Oficialul BNR a subliniat că împrumuturile raportate la depozite (loan to deposit) erau, în urmă cu un deceniu, de 130%.

Inflația crește până la 5,3% în luna august. Ce s-a scumpit cel mai mult

"Acum sunt 70%. La 100 de lei depozite sunt 70 lei credite. Este un exces de capital, exces de economisire. Acest exces de economisire finanţează deficitul public în general, se ajunge să finanţeze şi deficitul public al altor ţări, ceea ce cred că este destul de ineficient şi aici poate să vină piaţa de capital să intermedieze acest exces de capital şi să îl ducă către economia privată, către economia reală. Rolul pieţei de capital este să facă acest capital să curgă, să fie cât mai fluid. E clar că există un surplus de depozite raportat la credite. Acest surplus poate să vină către capitaluri", a explicat Cristian Popa.

El a semnalat că există la BNR un proiect, care îi este drag, şi se numeşte "Obiectiv: creşterea intermedierii financiare", care urmăreşte ca reprezentanţii băncii centrale să se aşeze la masă cu cei ai companiilor şi cu bancherii pentru a vedea cum poate fi crescută sănătos intermedierea bancară.

"Domnul guvernator (Mugur Isărescu n.r) vorbea acum două luni, la lansarea acestui proiect, şi spunea că ne dorim o creştere sănătoasă şi nu exuberantă. Eu vin şi spun că această creştere e mai sănătoasă dacă există şi bursa la mijloc, dacă există un număr mare de investitori care vin cu capitaluri proprii şi care pot să vină şi atunci când lucrurile merg bine şi atunci când merg mai puţin bine şi găsesc o oportunitate", a punctat Popa. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...


pixel