Boris Johnson ”o-ntoarce ca la Ploiești”, pe fondul penuriei de combustibili
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Londra a decis să apeleze la armată pentru a controla criza
Londra a decis să apeleze la armată pentru a controla criza
Penuria de benzină se agravează în unele zone din Marea Britanie, pe măsură ce tot mai multe stații de benzină rămân fără combustibil în urma unor cumpărături făcute de panică, în timp ce guvernul ia în considerare relaxarea regulilor de acordare a vizelor pentru a atrage șoferi de camion din Europa.

Marea Britanie are un deficit de aproximativ 100.000 de șoferi de vehicule grele de marfă (HGV) cu licență pentru a conduce camioane sau autocamioane, a estimat Asociația de transport rutier de marfă, citată de Bloomberg.

Pentru a începe să acopere deficitul, guvernul premierului Boris Johnson ia în considerare eliberarea de vize temporare pentru camionagii. Până la 5.000 de astfel de vize ar putea fi anunțate în acest sfârșit de săptămână, potrivit relatărilor din presă.

Rapoartele privind penuria au avut un efect în cascadă, șoferii grăbindu-se să își umple rezervoarele. Unele stații s-au închis în totalitate, în timp ce altele au înregistrat penurii de unul sau mai multe tipuri de combustibil, iar timpii de așteptare au crescut. 

Dar stocurile sunt consistente în țară și nu există cu adevărat o penurie de combustibil, a declarat vineri un purtător de cuvânt al guvernului. 

Se estimează că 1% din cele 8.380 de benzinării din Marea Britanie sunt închise în acest moment. Estimările privind penuria variază în funcție de furnizori și se pot schimba rapid. BBC a relatat că aproximativ 20 de benzinării BP au fost închise, iar între 50 și 100 de benzinării au rămas fără cel puțin un tip de combustibil. 

Criză de combustibil în Marea Britanie? Cozi interminabile la benzinării VIDEO

Johnson se pregătește pentru o întoarcere la 180 de grade a vizelor pentru camionagii, în timp ce britanicii stau la coadă pentru combustibil 

Criza a coincis cu criza energetică ce a lovit și Marea Britanie, cauzată de creșterea prețurilor la gazele naturale și la electricitate. Mai mulți furnizori au intrat deja în colaps, iar milioane de britanici se confruntă cu facturi semnificativ mai mari la începutul iernii.

Permisiunea ca mii de camionagii europeni să suplinească deficitul de forță de muncă care paralizează anumite părți ale lanțului de aprovizionare din Marea Britanie ar submina un element-cheie al proiectului Brexit anti-imigrație al lui Johnson

"Analizăm măsuri temporare pentru a evita orice probleme imediate", a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street într-o declarație făcută vineri seara târziu. "Dar orice măsuri pe care le vom introduce vor fi foarte strict limitate în timp".

Edmund King, președintele asociației auto AA, a declarat pentru BBC că impactul achizițiilor de combustibil pe fond de panică ar trebui să se diminueze rapid.  

"Odată ce oamenii fac plinul, nu vor călători mai mult decât ar călători în mod normal, așa că presiunea asupra sistemului ar trebui să se atenueze în următoarele câteva zile", a declarat King.  

Spre exemplu, o benzinărie din Stockport, în apropiere de Manchester, a vândut vineri 6.159 de galoane (28.000 de litri) de combustibil, față de 1.760 de galoane (8.000 de litri) în aceeași zi a săptămânii precedente, potrivit BBC. 

Un număr mic de stații de distribuție sub marca Esso au fost afectate într-un fel sau altul, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Exxon Mobil. 

EG Group, proprietarul brandului de retail Asda, va limita fiecare client la achiziții de 30 de lire la toate tipurile de combustibil - aproximativ o treime din rezervorul unei mașini obișnuite - din cauza a ceea ce a numit o cerere fără precedent, a precizat într-o declarație făcută vineri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

China lansează o nouă forță de apărare cibernetică

China a anunțat crearea în cadrul armatei a unei noi...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel