Budăi spune ce ar câștiga românii dacă s-ar adopta aceste proiecte de lege
Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
Marius Budăi
Marius Budăi
Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, a scris pe pagina sa de Facebook 4 măsuri propuse de PSD pentru gestionarea crizei.

"Măsuri propuse de PSD, pentru gestionarea crizei, adoptate astăzi de Parlament. Fac apel la domnul Președinte Iohannis să promulge de îndată aceste legi și la PNL să nu le atace la CCR cu scopul de a îngreuna viața mediului de afaceri românesc dar și a cetățenilor români. În cazul contestării la CCR a acestor legi, PNL va trebui să explice cetățenilor români de ce aceștia trebuie să plătească dobândă la dobândă.

1) Suspendarea plății ratelor bancare pentru persoane fizice și firme, până la sfârșitul anului 2020, fără dobânzi și fără penalități.

2) Amânarea plății utilităților pentru 3 luni (apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile)

3) Amânarea, pentru 3 luni, a plății, de către firmele afectate, a CAS și a contribuției asiguratorii pentru muncă. Fără dobânzi și fără penalități. Posibilitatea de eșalonare pe 12 luni a restanțelor.

4) Indemnizația de șomaj, plătită de stat pentru toți angajații trimiși în șomaj tehnic, în cuantum de 75% din salariu, pe toată perioada stării de urgență, ușor de obținut. Angajatorul depune electronic cererea pentru acordarea indemnizațiilor. Firmele beneficiare nu pot face concedieri pe o perioadă de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii."

Budăi, despre recalcularea pensiilor: Trebuie trebuie respectată decizia CCR

Fostul ministru explică în detaliu ce avantaje au oamenii daca aceste măsuri vor fi adoptate.

"Ce câștigă oamenii!

1) Amânarea rambursării împrumuturilor fără niciun cost. Ratele de capital, dobânzile și comisioanele se suspendă, la cererea debitorului, cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare.

2) Amânarea plății utilităților pentru 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile. Amânarea se face la cererea persoanei fizice, afectată direct sau indirect de măsurile impuse prin starea de urgență.

3) Indemnizație pentru şomaj de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut pe toată durata menţinerii stării de asediu sau stării de urgenţă, după caz. Beneficiază toți salariații afectaţi de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat."

Marius Budăi a declarat că și firmele vor avea câștiguri dacă aceste măsuri vor fi adoptate.

"Ce câștigă firmele!

(inclusiv PFA, întreprinderi autorizate, familiale, asociații, fundații, profesiile libere, IMM care sunt părți într-un contract de credit sau de leasing)

1) Amânarea rambursării creditelor, inclusiv a ratelor de leasing financiar sau operațional, până la finalul anului.

2) Amânarea plății CAS, la cerere, pentru 3 luni începând cu martie, pentru firmele a căror activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare. Condiția esențială: menținerea contractelor de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru încă 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi.

3) Amânarea plății utilităților - apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile. Se aplică operatorul economic a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare.

4) Sprijin pentru menținerea angajaților, prin acordarea unei indemnizații de șomaj de 75% din salariu, pe durata stării de urgență, rapid, fără birocratie."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel