Budapesta a enervat Olanda. Indirect, decizia Ungariei vizează și România
Autor: Delia Gheață pe 20 apr, 10:06 | Articole recomandate

Ambițiile Ungariei sunt mai importante

Guvernul olandez şi-a exprimat nemulţumirea faţă de decizia autorităţilor de la Budapesta de a bloca vânzarea subsidiarei din Ungaria a grupului olandez de asigurări Aegon NV către grupul austriac Vienna Insurance Group AG, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Potrivit surselor, nemulţumirea autorităţilor olandeze a fost comunicată oficialilor ungari prin intermediul canalelor diplomatice.

La finele anului trecut, Aegon a anunţat vânzarea operaţiunilor sale din Europa Centrală şi de Est (CEE) grupului austriac Vienna Insurance, pentru 830 milioane de euro (993 milioane de dolari). Tranzacţia prin care Aegon vinde produsele de asigurări, de pensii şi afacerile din domeniul gestionării de active deţinute de Aegon în România, Ungaria, Polonia şi Turcia ar urma să se finalizeze în semestrul doi din 2021.

Cu toate acestea, recent, Guvernul ungar a refuzat să aprobe o parte importantă a acordului de vânzare a operaţiunilor către Vienna Insurance. Chiar dacă este ceva obişnuit ca guvernele din Europa să blocheze unele tranzacţii care ar duce la crearea unor monopoluri pe piaţă, pentru a salva locuri de muncă sau din motive ce ţin de securitatea naţională, intervenţia administraţiei Orban a generat îngrijorări pentru că nu a vizat niciunul din aceste motive.

Potrivit Bloomberg, opoziţia Budapestei faţă de tranzacţia dintre Aegon şi VIG se potriveşte cu strategia Ungariei vizând crearea de campioni naţionali, inclusiv în sectorul financiar unde în prezent se derulează o fuziune a trei bănci locale. Recent, Guvernul de la Budapesta şi-a accelerat eforturile destinate modificării structurii economiei prin mişcări precum transferul activelor spre fundaţii care au strânse legături cu partidul la putere.

"Ungaria a devenit un lider în Europa când vine vorba de intervenţia statului în economie. Blocarea acestei tranzacţii poate că i-a surprins pe mulţi dar în realitate este în conformitate cu trendul general", susţine Peter Akos Bod, fost guvernator al Băncii Naţionale a Ungariei şi în prezent profesor de economie la Universitatea Corvinus din Budapesta.

Citește și Viktor Orban a făcut anunțul cel mai IMPORTANT pentru Ungaria

În condiţiile în care tranzacţia dintre Aegon şi VIG este sub semnul întrebării, sursele din industria financiară susţin că există mai mulţi potenţiali ofertanţi, inclusiv asiguratorul ungar Cig Pannonia Nyrt., care sunt gata să intervină pentru a înlocui VIG în cazul în care afacerea eşuează. Cig Pannonia Nyrt. este controlat în proporţie de 25% de Opus Global Nyrt., o companie holding a lui Lorinc Meszaros, prietenul prim-ministrului ungar Viktor Orban. În zilele care au urmat după ce Budapesta şi-a anunţat veto-ul faţă de tranzacţia dintre Aegon şi VIG, cotaţia acţiunilor Cig Pannonia Nyrt. a crescut cu 13% astfel că valoarea de piaţă a asiguratorului ungar a ajuns la 31,5 miliarde forinţi (105 milioane de dolari).

Opoziţia Ungariei faţă de tranzacţia dintre Aegon şi VIG a fost o surpriză pentru grupul austriac, care la acea dată spunea că poartă discuţii cu Guvernul ungar şi în continuare încearcă să salveze tranzacţia. Ceea ce a fost şi mai suprinzător este că veto-ul a venit de la Ministerul ungar de Interne, care se ocupă cu punerea în aplicare a legii, şi nu de la Ministerul de Finanţe, care a fost implicat în discuţiile cu companiile de asigurări, a declarat una dintre sursele citate de Bloomberg. În plus, baza legală pentru opoziţia Guvernului ungar a fost pusă la punct printr-un act legislativ adoptat în ultimul moment, tocmai când negocierile dintre Aegon şi VIG s-au intensificat. 


Articole recomandate Vezi toate articolele