Câți bani a alocat Guvernul pentru începerea cursurilor școlare
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
 Buget 2023. Oficial: Ce taxe şi impozite se modifică
Buget 2023. Oficial: Ce taxe şi impozite se modifică
Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, luni, că Guvernul a alocat 175 de milioane de euro pentru începerea în bune condiţii a cursurilor şcolare, dintre care 100 de milioane de euro, pentru achiziţionarea de tablete pentru elevi.

"Azi am finalizat ordonanţă de urgenţă, după avizul Consiliului Legislativ, prin care am alocat 175 de milioane de euro, 100 de milioane de euro sunt pentru achiziţionarea de tablete în special pentru elevi, de către autorităţile locale sau de către unităţile şcolare. În cazul în care numărul de tablete pe care le achiziţionăm centralizat nu va fi suficient, autorităţile locale, unităţile şcolare, vor putea achiziţiona aceste tablete şi noi vom deconta din fondurile europene, în limita a 100 de milioane de euro", a spus premierul la Digi24.

Ludovic Orban a luat DECIZIA! Restaurantele se deschid de la 1 septembrie

El a mai spus că 50 de milioane de euro vor fi alocaţi pentru decontarea cheltuielilor de achiziţionare a mijloacelor de protecţie sanitară, măşti, substanţe de dezinfecţie, 25 de milioane de euro vor fi pentru achiziţionarea de cisterne sanitare, pentru şcolile care nu au apă curentă.

Potrivit premierului, sumele respective vor fi suplimentate dacă va fi necesar.

Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă pentru alocarea din fonduri externe nerambursabile a 175 de milioane de euro pentru achiziţia de echipamente şi materiale sanitare în vederea începerii noului an şcolar, a declarat, luni, şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, la finalul şedinţei Executivului.

Potrivit acestuia, 100 de milioane de euro se vor folosi pentru achiziţia de tablete şi dispozitive electronice pentru învăţământ online pentru aproximativ 500.000 de elevi, iar 50 de milioane de euro vor fi fonduri pentru acoperirea cheltuielilor legate de achiziţia materialelor de protecţie sanitară şi medicală - măşti şi dezinfectanţi în şcoli.

Totodată, 25 de milioane de euro vor alocate pentru achiziţia de containere sanitare mobile care vor beneficia, în acelaşi timp, de o finanţare de 5.000 de euro/container pentru racordul la infrastructura de apă şi canalizare. "Practic, vorbim de un număr de 5.000 de containere sanitare care vor permite la începerea anului şcolar să asigure necesităţile din punct de vedere sanitar pentru elevi, respectiv toalete, chiuvete, apă curentă pentru igienizarea şi pentru asigurarea necesităţilor, din punct de vedere sanitar, ale elevilor", a explicat Dancă.

El a mai precizat că pentru aceste fonduri pot aplica autorităţile locale, inspectoratele şcolare judeţene şi unităţile şcolare, individual sau în parteneriat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel