Canada va taxa Facebook pentru știri, model preluat de la australieni
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg
Canada a promis că va obliga Facebook să plătească pentru știri, după ce gigantul rețelelor de socializare s-a confruntat cu o condamnare internațională pentru că a impus un black-out în Australia.

Facebook a fost etichetat drept un agresor pentru blocarea știrilor din Australia ca răspuns la o lege prin care se impune plata pentru știrile partajate pe site-ul său, scrie The Times.

Canada a spus că nu va fi descurajată să pună în aplicare o lege similară cu cea a Australiei și a făcut apel pentru constituirea unei alianțe împotriva Big Tech.
Steven Guilbeault, ministrul culturii însărcinat cu elaborarea legii respective, a declarat: ”Canada este în fruntea acestei bătălii”.

Deputații britanici au declarat că acțiunea Facebook a arătat că ar trebui să se confrunte cu reguli legale mai dure privind daunele online și se angajează să reglementeze mai bine rețelele sociale.

Facebook a șters paginile serviciilor de urgență din Australia

Guilbeault a declarat că țara sa ar putea adopta modelul australian, care impune Facebook și Google să încheie acorduri de plată cu site-uri de știri ale căror legături conduc activitatea pe platformele de socializare sau să fie forțate să plătească prin arbitraj obligatoriu. Franța solicită platformelor tehnologice să deschidă discuții cu editorii despre plata pentru conținut de știri.

Guilbeault a spus că: „Lucrăm pentru a vedea care model ar fi cel mai potrivit”. El a spus că a vorbit săptămâna trecută cu omologii săi francezi, australieni, germani și finlandezi despre colaborarea la asigurarea unei compensări echitabile pentru conținutul web.

„Bănuiesc că în curând vom avea cinci, zece, 15 țări care vor adopta reguli similare. Facebook va întrerupe legăturile cu Germania, cu Franța? ” La un moment dat, abordarea Facebook va deveni „total nesustenabilă”, a mai spus oficialul canadian.

Grupurile media din Canada au avertizat anul trecut că 700 de locuri de muncă în jurnalism din 3.100 la nivel național se vor pierde dacă nu se vor lua măsuri. Modelul australian ar permite editorilor din Canada să recupereze 350 de milioane de lire sterline pe an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel