Cardurile de sănătate redevin obligatorii. Valabilitate. Decizie
Autor: Eva Anton pe 26 iun 2020 / 16:36 | Mutarea zilei

Documentele necesare pentru eliberarea cardului duplicat pot fi transmise și prin poștă electronică către casa de asigurări de sănătate.

Cardurile de sănătate sunt vizate de două modificări, respectiv extinderea termenului de valabilitate al acestora și al doilea, reintroducerea obligației utilizării acestora.

Prima modificare este aceea că termenul de valabilitate al cardurilor de sănătate se extinde până în anul 2021.

O altă modificare privește utilizarea acestora după perioada stării de urgență atunci când nu mai era necesară folosirea lor la medic sau la farmacie.

Această modificare a venit în contextul pandemiei și pentru a ușura procesul de consultații și de obținere de rețete sau de eliberare a unor medicamente.

Cu toate că în continuare consultațiile la distanță se pot face până pe 30 septembrie, utilizarea cardurilor de sănătate redevine obligatorie începând cu data de 1 iulie 2020.

Cardul european de sănătate. Dacă-l pierzi, urmezi reguli noi

Conform OUG nr. 70/2020 prevede că, de la 1 iulie, redevine obligatorie folosirea cardului național de sănătate pentru „unitățile sanitare cu paturi, furnizorii de investigații paraclinice, furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu, îngrijiri paliative la domiciliu, furnizorii de servicii stomatologice, furnizorii de dispozitive medicale și furnizorii de medicamente”.

De asemenea, până la data de 30 septembrie 2020, consultaţiile medicale acordate în asistenţa medicală primară şi ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv pentru unele servicii conexe necesare actului medical, pot fi acordate şi la distanţă.

Totodată, actul normativ stabilește și suspendarea obligației de a înregistra în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate, în cel mult trei zile lucrătoare, a serviciilor medicale și a serviciilor de îngrijiri la domiciliu înregistrate offline, precum și a dispozitivelor medicale eliberate astfel, notează Avocatnet.ro.


Mutarea zilei Vezi toate articolele