Carduri europene de sănătate. Precizări de la CNAS
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Va fi reluată tipărirea și distribuția
Va fi reluată tipărirea și distribuția
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat, joi, semnarea unui acord-cadru pentru o perioadă de trei ani, în baza căruia vor fi reluate tipărirea şi distribuţia de carduri europene de sănătate începând cu data de 15 noiembrie. 

"În urma licitaţiei desfăşurate conform reglementărilor legale în vigoare, a fost atribuit acordul-cadru, la un preţ unitar pentru un card european de 7 lei + TVA. Aceste costuri de producţie şi distribuţie sunt suportate din FNUASS (Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate), beneficiarul primind cardul gratuit. Cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) oferă dreptul la asistenţă medicală devenită necesară în timpul şederii temporare pe teritoriul statelor membre UE, Spaţiul Economic European sau Confederaţia Elveţiană. Cardul european nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează într-un stat membru al UE/SEE/Confederaţia Elveţiană în scopul obţinerii unui tratament medical planificat", se arată într-un comunicat al CNAS.

Conform aceleiaşi surse, cardul acoperă doar serviciile medicale obţinute de la furnizorii care fac parte din sistemul de securitate socială din ţara respectivă. Pentru anumite servicii este posibil să fie necesară co-plata, chiar dacă în România aceleaşi servicii sunt decontate integral.

Citește și Asigurare sau card european de sănătate? Ce e mai bine în călătorie

"Analizăm posibilitatea dezvoltării aplicaţiei cardului european de sănătate în aşa fel încât să nu mai fie obligatorie deplasarea solicitantului la Casa de asigurări de sănătate, iar cererea de eliberare a cardului să poată fi transmisă şi online", a precizat preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, potrivit comunicatului.

CNAS informează că acest card se eliberează la solicitarea asiguratului, care va depune o cerere-tip la sediul Casei de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află. În termen de şapte zile de la depunerea solicitării, cardul va fi primit de asigurat la adresa de domiciliu, prin servicii poştale. Perioada de valabilitate a cardului european de asigurări de sănătate este de doi ani de la data emiterii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bulgari a dezvăluit cel mai subțire ceas din lume VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

PANZANI dorește să intre la Bursa de Valori din Amsterdam

Fondul de investiții CVC a anunțat că vrea să se alăture...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Cum pot fi lansate noi cazinouri în România?

În jocurile de noroc, concurența este un element...

Șeful Stellantis își apără salariul de 36,5 milioane de euro

”Ca un jucător de fotbal, există un contract”, a...

Incendiu de proporții la Bursa de la Copenhaga

Un incendiu care a devastat vechea clădire a bursei de...

China: Economia a depășit așteptările în primul trimestru

Sunt date statistice care își vor influența cu precădere...

Ministerul Finanţelor, anunţ despre ratingul României

Agenția de rating S&P a reconfirmat în data de 12...


pixel