Care este suma totală a salariilor din România. Evoluția din ultimii 10 ani
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Românii care vor plăti mai mult pentru facturile la energie. Guvernul a luat decizia / Foto: Arhivă
Românii care vor plăti mai mult pentru facturile la energie. Guvernul a luat decizia / Foto: Arhivă
Masa salarială din România (totalitatea salariilor din economie şi a taxelor şi contribuţiilor aferente acestora) a ajuns în 2020 la aproape 90 mld. euro, relatează Ziarul Financiar.

De la ulti­ma criză încoace, masa salarială din România s-a dublat în termeni nominali, iar ca pondere în PIB a ajuns la 41%, încă departe de media europeană de aproape 49% din PIB, arată datele Eurostat.

Ca pondere în PIB, masa salarială din România a crescut de la 34,2% în 2009 la 41,1% în 2020. Creşterea din 2020, cu 2,4 puncte procentuale faţă de 2019, vine şi din scăderea PIB-ului nominal în 2020 ca urmare a crizei.

Scăderea salariilor bugetarilor din 2010 cu 25% s-a văzut în scăderea abruptă a masei salariale în PIB din 2011, de la 36% în 2010 la 33,1% din PIB în 2011, ca în 2015 să ajungă la 32,2% din PIB.

Începând cu 2016, masa salarială a crescut susţinut, atât în termeni nominali, cât şi ca pondere în PIB. Evoluţia a fost susţinută mai ales de creşterile de salarii din sectorul public, în special în zona de sănătate şi de educaţie. Pe de altă parte, creşterea a fost influenţată şi de creşterile salariale din sectorul privat, influenţate de lipsa de forţă de muncă cu care s-au confruntat companiile până la declanşarea crizei Covid-19. Un alt factor a fost creşterea salariului minim în fiecare an.

În România, sectorul bugetar înseamnă undeva la un sfert din totalul angajaţilor români. Astfel, din totalul de aproape 5 milioane de angajaţi în economie, 1,25 mil. activează în sectorul bugetar. Factura salariilor bugetarilor a ajuns la 110 mld. lei în 2020 (aproximativ 23 mld. euro), adică 10,6% din PIB.

Pensiile majorate vor ajunge la timp? Ce spun oficialii

Iniţial, prognozele Comisiei Europene erau că masa salarială din România va atinge aproape 100 mld. de euro în România, însă criza a dat toate prognozele peste cap.

În Uniunea Europeană, media masei salariale este de 49% din PIB, în creştere cu doar 1,1 puncte procentuale faţă de 2009, când era de 47,9% din PIB.

Cea mai mare masă salarială, atât în termeni nominali, cât şi raportată la dimensiunea economiei este în Germania, unde suma tuturor salariilor nete şi contribuţiilor sociale a ajuns la 55,2% din PIB în 2020. În Slovenia masa salarială înseamnă 53,7% din PIB, în vreme ce în Franţa înseamnă 52,5% din PIB.

Dintre ţările din regiunea României, cea mai mare masa salarială a fost de 45,9% din PIB, în Cehia. În Bulgaria, masa salarială înseamnă 45,5% din PIB, în vreme ce în Ungaria înseamnă 41,8% din PIB. Polonia stă mai slab decât România, cu cea mai mică masă salarială din UE raportată la PIB (40,6%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...


pixel