Asigurarea Carte Verde se schimbă de la 1 iulie 2020
Autor: Oana Pavelescu pe 17 iun, 17:39 | Mutarea zilei

Se schimbă Cartea Verde

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) anunța cu câteva săptămâni în urmă că polițele de asigurare Carte Verde se vor schimba.

Schimbare nu are legătură cu prețul sau cu statutul legal al acestui tip de asigurare ci doar cu culoarea hârtiei pe care se tipăresc acestea.

Așadar, hârtia pe care ”Cartea verde” se va tipări de la 1 iulie va fi de culoare albă.

Polițele încheiate înainte de 1 iulie își vor păstra valabiliatea până la data la care expiră.

Asigurătorii care au dreptul să vândă asigurări RCA pe teritoriul României vor tipări polița de asigurare Carte Verde, indiferent daca se eliberează cu contractul de asigurare RCA sau separat, pe hârtie de culoare alba, în loc de culoare verde.

Ce va schimba modificarea legii aplicabile asigurărilor RCA

BAAR recomandă ca în cazul călătoriei în statele membre ale sistemului Carte Verde, șoferii să aibă asupra lor asigurarea tipărită pe suport de hârtie, pentru a putea fi prezentată autorităților în cazul unui control.

Cartea Verde este un certificat internațional de asigurare în baza căruia, proprietarul, utilizatorul sau șoferul autovehiculuiui este asigurat în privința răspunderii civile pentru pagubele produse prin intermediul vehiculului respectiv, în conformitate cu legislația fiecărui stat pentru care documentul de asigurare este valabil. 

Pentru țările în care asigurarea Carte Verde nu este valabil, chiar și pentru tranzitarea lor, este necesar să fie încheiată o asigurare Carte Verde distinctă față de asigurarea RCA deținută, care să fie valabilă în acea țară pe perioada deplasării.

Te-ar putea interesa și...
Mutarea zilei Vezi toate articolele