Cât durează imunitatea după COVID-19. Veștile sunt bune
Autor: Oana Pavelescu pe 13 iun, 08:40 | Mutarea zilei

Celulă infectată cu varianta britanică de COVID-19 / Foto: NIAID

Cei care s-au vindecat de COVID-19 sunt considerați imuni. Dar pentru cât timp? Această întrebare nu preocupă doar pe cei care au fost afectați că și pe cercetători.

În timp ce un studiu al Școlii de Medicină din cadrul Universității Washington din St.Luis au descoperti că pacienții care s-au vindecat după forme medii ale bolii aveau încă anticorpi și după aproape un an, cercetătorii britanici presupuseseră că imunitatea durează șase luni.

Un nou studiu adaugă două luni la cele șase anterioare. Datele prezentate vineri de consilierii guvernamentali britanici arată că imunitatea persistă și la opt luni de la vindecare.

Cei mai tineri sunt mai bine protejați

Cu toate acestea, imunitatea are legătură și cu vârsta. Oamenii mai tineri sunt mai bine protejați și pentru mai mult timp. Pentru persoanele peste 65 de ani, protecția la un timp similar este mai scăzută cu 47,1%.

Citește și: Prima țară din UE care atinge imunitatea colectivă

Cercetătorii de asemeni spun că noile variante ar putea reduce nivelul de imunitate. Datele publicate de Public Health England vineri arată că varianta indiană Delta este cu 64% mai contagioasă decât varianta britanică Alfa și că vaccinurile ar putea fi mai puțin eficiente.

Imunitatea nu doar de la anticorpi

Imunitatea este dată nu doar de anticorpi deoarece: Sistemul imunitar are mai multe instrumente pentru a lupta cu agenții patogeni. Anticorpii sunt extrem de importanți dar dar aceștia sunt doar o parte a unui arsenal mai larg. Alte studii sugerează că o altă componentă, care se numește răspuns imun celular, at putea persista in ciuda scăderii nivelului de anticorpi”, a explicat Dr. Ahmad Aziz de la Centrul German pentru boli Neurodegenerative, citat de Bild.

Răspunsul imun celular înseamnă că celulele produc celule de apărare croite pentru virus. Acestea se numesc Celule T ajutoare. Cu alte cuvinte, în cazul unei infecții celula își amintește cum arată virusul care a mai atacat și poate reactiva celulele potrivite pentru apărare în cazul unei reinfectări.


Mutarea zilei Vezi toate articolele