Cât durează imunitatea la Covid-19
Autor: Oana Pavelescu pe 19 iun, 19:07 | Mutarea zilei

Asimptomaticii ar fi mai puțin imuni

Este o întrebare care a bântuit oamenii de știință de când a început pandemia: Toți cei infectați cu virusul produc anticorpi? Dacă da, cât durează?

Dacă suntem imuni după că ne-am îmbolnăvit de Covid-19 este întrebarea pe care și-au pus-o cercetătorii încă de la debutul pandemiei, scrie New York Times.

Un studiu care a fost publicat recent în revista Nature, sugerează că imunitatea dobândită nu durează prea mult. Anticorpii dobândiți ne pot proteja față de o nouă îmbolnăvire numai pentru două sau trei luni și în special la asimptomatici.

Concluzia nu înseamnă neapărat că aceste persoane pot fi infectate a doua oară, spun experții. Chiar și un nivel scăzut de anticorpi pot neutraliza SARS-CoV-2.Se consideră că anticorpii împotriva altor coronavirusuri, inclusiv cele care provoacă SARS și MERS, durează aproximativ un an. Oamenii de știință speraseră că anticorpii împotriva noului virus pot dura cel puțin la fel de mult.

Mai multe studii au arătat că majoritatea persoanelor care sunt vizibil bolnave de Covid-19 dezvoltă anticorpi împotriva virusului, deși nu se știe cât durează acești anticorpi. Noul studiu este primul care caracterizează răspunsul imun la persoanele asimptomatice.

Citește: Covid-19. Studiu. Asimptomaticii pot suferi leziuni ale organelor

Cercetătorii au comparat 37 de persoane asimptomatice la un număr egal care au avut simptome, în districtul Wanzhou din China. Oamenii de știință au descoperit că persoanele asimptomatice au un răspuns mai slab la virus decât cei care dezvoltă simptome.

Nivelurile de anticorpi au scăzut la niveluri nedetectabile la 40% dintre persoanele asimptomatice, comparativ cu doar 13 la sută dintre persoanele simptomatice.

Mărimea eșantionului este însă mic, iar cercetătorii nu au ținut cont de protecția oferită de celulele imune care pot lupta împotriva virusului pe cont propriu sau pot face noi anticorpi atunci când virusul invadează un organism. Câteva studii au arătat că noul coronavirus stimulează un răspuns imunitar robust și protector la nivel celular.

De asemenea, studiul a descoperit că persoanele asimptomatice împrăștia virusul mai mult timp, după ce s-au vindecat, decât cei care aveau simptome. Această constatare este interesantă, deoarece „de fapt ar putea sugera că acești pacienți asimptomatici sunt într-adevăr capabili să transmită virus”, a spus Angela Rasmussen, virolog la Columbia University.

Dar ea și alți experți au remarcat că nu este clar dacă virusul împrăștiat de asimptomatici este capabil să infecteze alți oameni. „Este important să știm dacă sunt împrăștiați virușii infecțioși sau doar resturi de virus”, a spus Akiko Iwasaki, un imunolog de la Universitatea Yale.

„Aceste rapoarte evidențiază nevoia de a dezvolta vaccinuri puternice, deoarece imunitatea care se dezvoltă în mod natural în timpul infecției este suboptimă și de scurtă durată la majoritatea oamenilor”, a spus ea. „Nu ne putem baza pe infecții naturale pentru a obține imunitatea colectivă.”

Te-ar putea interesa și...
Mutarea zilei Vezi toate articolele