Cât pierd companiile pe an din cauza alimentației necorespunzătoare
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Rusia va utiliza politica morcovului şi băţului pentru a face tranziţia de la dolar la euro
Rusia va utiliza politica morcovului şi băţului pentru a face tranziţia de la dolar la euro
Alimentaţia necorespunzătoare din ţările în curs de dezvoltare costă anual companiile până la 850 de miliarde de dolari sub forma pierderilor de productivitate, ceea ce sugerează nevoia companiilor de a se implica mai mult în rezolvarea acestei probleme care este agravată de pandemia de coronavirus, informează Bloomberg.

Aceste concluzii figurează într-un studiu realizat de Chatham House şi Vivid Economics, primul care a analizat impactul subnutriţiei şi obezităţii asupra afacerilor în ţările cu venituri mici şi medii. Ambele afecţiuni împiedică angajaţii să lucreze la potenţialul maxim şi conduc la probleme de sănătate, ceea ce înseamnă mai multe zile de concediu medical.

Companiile multinaţionale trebuie să facă mai mult pentru a combate subnutriţia, susţine Chatham House. Printre posibilele măsuri se numără politici pentru a sprijini mamele care alăptează să ofere controale de sănătate regulate şi să asigure alimente hrănitoare la preţuri subvenţionate la locul de muncă, susţine centrul de reflexie londonez.

Chiriile au crescut cu peste 20% în Uniunea Europeană

"Companiile pot juca un rol important. Pe lângă pierderile de productivitate, există un risc important de prejudiciere a reputaţiei pentru companiile care au operaţiuni semnificative în ţările cu venituri mici şi medii şi care nu fac nimic în domeniul alimentaţiei necorespunzătoare", susţine Laura Wellesley, cercetător la Chatham House.

Obezitatea este în creştere în ţările sărace, care se confruntă deja cu rate mari de subnutriţie. Pandemia de coronavirus a scos şi mai mult în evidenţă importanţa alimentaţiei, studiile arătând că persoanele care suferă de obezitate sunt mai predispuse la decese din cauza Covid-19.

"Ne putem aştepta ca pandemia să agraveze costurile pentru că insecuritatea economică este strâns legată de insecuritatea alimentaţiei", a spus Laura Wellesley.

Studiul Chatham House a analizat impactul alimentaţiei necorespunzătoare asupra a 13 sectoare de activitate, începând de la minerit şi agricultură şi până la construcţii şi vânzări cu amănuntul, din 19 ţări. Apoi a extrapolat descoperirile la pierderile anuale de productivitate din cauza subnutriţiei şi obezităţii asupra tuturor statelor în curs de dezvoltare.

Cele mai mari pierderi de productivitate din cauza subnutriţiei au fost înregistrate în agricultură, minerit şi construcţii iar Etiopia şi India au cele mai mari probleme. În cazul obezităţii, cel mai mare impact a fost resimţit în sectoarele minerit, educaţie şi sănătate.

Pierderile directe de productivitate sunt estimate undeva între 130 şi 850 miliarde de dolari. Acest interval reflectă mai multe variabile şi felul în care modelul utilizat de Vivid Economics extrapolează descoperirile înregistrate în cele 19 ţări.

Cu toate acestea, analiştii avertizează că impactul alimentaţiei necorespunzătoare ar putea fi chiar mai mare. Modelul utilizat nu include costurile asociate cu dezvoltarea de tulburări cognitive şi rezultate academice reduse ca urmare a subnutriţiei în copilărie şi nici nu reflectă costurile indirecte precum concediile medicale plătite pentru afecţiunile care au legătură cu subnutriţia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...


pixel